Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kaštieľ v Jelšave musí žiť, inak bude chátrať aj po rekonštrukcii

kaštieľ Coburgovcov v Jelšave Foto: TASR/Ján Siman

Nehnuteľnosť má 4800 metrov štvorcových zastavanej plochy, tri podlažia, vnútorné uzavreté nádvorie a dá sa napojiť na všetky siete.

Jelšava 21. marca (TASR) - Statický posudok a architektonicko-historický výskum kaštieľa Coburgovcov plánuje v tomto roku samospráva Jelšavy. Ako pre TASR povedal primátor mesta Milan Kolesár, peniaze na tento účel žiadajú od ministerstva kultúry. Posudok i výsledky výskumu sú pre samosprávu najdôležitejšie, aby mohla s pamiatkarmi hľadať spôsob záchrany dominanty mesta.

So samosprávou Jelšavy pri záchrane kaštieľa spolupracuje aj čestná občianka mesta Magdaléna Vášáryová. Dnes absolvovala ďalšie zo série stretnutí s primátorom, ale aj s pamiatkarmi v Banskej Bystrici. "Určite možnosti záchrany vzácnej budovy sú, ináč by som tu ani nebola. Musím oceniť prístup pamiatkarov, pretože tak vedenie v Bratislave, ako aj Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici, sú veľmi otvorení a intenzívne spolupracujeme. Dôležité je, aby sme hľadali aj možnosti využitia stavby. Ten palác musí jednoducho po rekonštrukcii žiť, v opačnom prípade bude opäť len chátrať," povedala Vášáryová.

Samospráva Jelšavy ponúkala ešte v roku 2008 kaštieľ Coburgovcov na predaj. Nehnuteľnosť má 4800 metrov štvorcových zastavanej plochy, tri podlažia, vnútorné uzavreté nádvorie a dá sa napojiť na všetky siete. "Predať sa nám to nepodarilo, pretože je tam nevyhnutná veľká rekonštrukcia. Teraz nám však hrozí, že stavba sa zrúti na cestu, ktorá spája sever a juh okresu Revúca. Od polovice minulého roka sme začali intenzívne rokovať o možnostiach záchrany. Ak nám ministerstvo schváli peniaze na dva nevyhnutné dokumenty, okamžite môžeme začať s prípravou plánov na rekonštrukciu. Pri nej sa budeme uchádzať o podporu z fondov Európskej únie. Predpokladáme však, že ani tieto peniaze na to stačiť nebudú, ale potom je už väčší predpoklad, že spojíme sily aj s niektorým súkromným investorom. Bude záležať na dohode pri využívaní stavby tak, aby vyhovovala všetkým," dodal Kolesár.

Samospráva Jelšavy už v minulosti oslovila študentov architektúry, aby sa pokúsili nájsť najvhodnejší spôsob využívania rozsiahlej stavby v centre malého mesta. V štúdiách využiteľnosti by v budove mohla sídliť verejná správa, dá sa použiť na poskytovanie sociálnych služieb, pre potreby školstva, kultúry a mohli by v nej sídliť aj celoslovenské pamäťové inštitúcie. Pravdepodobná je však kombinácia viacerých oblastí, spojená s komerčným využitím.