Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystričania budú voliť primátora spomedzi 15 kandidátov

Banská Bystrica bude po novom v novembrových komunálnych voľbách rozdelená na štyri volebné obvody.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) – O post primátora Banskej Bystrice sa v novembrových komunálnych voľbách bude definitívne uchádzať 15 kandidátov, z toho osem nezávislých. TASR to dnes potvrdil predseda mestskej volebnej komisie (MsVK) Pavel Žitňan. MsVK, pozostávajúca z deviatich členov, všetkých 15 kandidátov na banskobystrického primátora, ktorí podali kandidačné listiny, zaregistrovala. Nikoho z nich nevyradila, keďže všetci splnili zákonom stanovené podmienky.

Podľa Žitňana o 31 poslaneckých kresiel v mestskom zastupiteľstve napokon zvedie súboj 222 Banskobystričanov. Drvivá väčšina z nich sú stranícki kandidáti. Štyroch kandidátov na poslancov MsVK vyradila, tí majú ešte šancu domáhať sa svojho práva na súde.

O hlasy voličov pod Urpínom dostať sa do kresla primátora, zabojujú stranícki kandidáti: podnikateľ Pavel Čupka (HZDS), riaditeľ a podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP), podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností, manažér Miroslav Ivan (SaS), vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť), stavebný inžinier a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH a NOVA), advokát Peter Múkera (DOST-Demokratická občianska strana) a predseda Slovenskej ľudovej strany, znalec-lesníctvo, Jozef Sásik.

Ostatní kandidáti idú do volebného súboja o funkciu primátora ako nezávislí. Sú nimi mestský poslanec a manažér Pavol Bielik, súčasný primátor Peter Gogola, generálny riaditeľ Kúpele Brusno Štefan Hrčka, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko (s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMS), mediátor a bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka, manažérka Janka Slaná, režisér, scénarista a manažér Igor Šimeg a dôchodkyňa Jarmila Virostková.

Viacerí kandidáti na primátora sa už verejne prezentovali, keď svoju kandidatúru oficiálne oznámili. Niektorých to len čaká.

"Svoj volebný program zverejním v októbri. Do volieb idem ako silný nezávislý kandidát bez politickej podpory," reagoval pre TASR generálny riaditeľ Kúpele Brusno Štefan Hrčka. Ako tvrdí, je rodený Banskobystričan. Ako nezávislý kandidát môže bez problémov komunikovať s každou politickou stranou, a tak upevniť vzťahy v mestskom zastupiteľstve. Mieni využiť svoje zahraničné kontakty a obnoviť turistický ruch v meste. Vie, ako pritiahnuť zahraničných investorov pod Urpín.

Ako pre TASR konštatoval bývalý pivovarník Pavel Čupka, jeho snahou je v Banskej Bystrici mať minimálne 500 sociálnych bytov a lepšími podmienkami pomôcť živnostníkom. Chce vytvoriť aspoň 600 nových pracovných miest v meste. Rozhodne nemieni prepúšťať zamestnancov, mladým učiteľom chce pomôcť s bývaním. Plánuje znížiť parkovné v meste z eura na 50 centov a ako prezradil, veľké plány má tiež s minerálnou vodou.

"Nebudem investovať do bilbordov, tie peniaze radšej miniem na guľáš a občerstvenie pre voličov alebo sladkosti pre deti," poznamenal Čupka.

Banská Bystrica bude po novom v novembrových komunálnych voľbách rozdelená na štyri volebné obvody.

Vo volebnom obvode č. 1, zahŕňajúcom centrum mesta a časti Majer, Senica, Uhlisko a Šalková, bude občanov zastupovať sedem poslancov. Podľa MsVK napokon v ňom definitívne kandiduje 54 ľudí.

Vo volebnom obvode č. 2, do ktorého patria časti Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka, budú dvaja poslanci. O ich miesta sa uchádza 13 kandidátov, ktoré MsVK dnes zaregistrovala.

Vo volebnom obvode č. 3, čo sú najväčšie sídliská Sásová a Rudlová, bude záujmy obyvateľov hájiť desať poslancov. Voliči sa budú rozhodovať medzi 65 kandidátmi.

V poslednom obvode č. 4, ktorý je najväčší a patria doň sídliská Radvaň, Fončorda, Pršianska terasa, Kráľová a mestské časti Kremnička, Iliaš a Rakytovce, sa o 12 poslaneckých mandátov "pobije" 90 kandidátov.