Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Stanici dnes tlačia na tričká slová z baníckeho žargónu

Na banskoštiavnickej Stanici 5. júla 2014 v rámci programu Otvorená stanica vyrábali umelci originálne tričká so slovami z baníckeho žargónu. Na snímke výtvarník Svätopluk Mykita. Foto: TASR/Jozef Poliak

Aktivita bola súčasťou podujatia Otvorená stanica, ktoré v Banskej Štiavnici zorganizovalo Občianske združenie Štokovec.

Banská Štiavnica 5. júla (TASR) - Aj originálne tričká so slovnou potlačou, ktorá vychádza zo štiavnického baníckeho žargónu, si mohli dať dnes vyrobiť návštevníci kultúrneho centra Banská Stanica Contemporary v Banskej Štiavnici. Aktivita bola súčasťou podujatia Otvorená stanica, ktoré tam zorganizovalo Občianske združenie Štokovec.

"Ponúkame ľudom zažiť to, čo sa inokedy na stanici nedá," povedala TASR členka združenia Zuzana Bodnárová. "Otvárame dvere do ateliérov umelcov, ktorí tu aktuálne tvoria," dodala.

K práve sprístupneným ateliérom patril napríklad aj ten, ktorý vedie maliarka Klaudia Kosziba a tiež keramička z Českej republiky Habimi Fuchs. "Dnešný deň zavŕšime typoochutnávkou troch nových písmen, ktoré počas mesačnej rezidencie vyrobil mladý český grafický dizajner Marek Chmiel," upozornila. A práve tie boli súčasťou slov, ktoré sa tlačili na tričká.

Podľa Bodnárovej staničný program bude pre návštevníkov Stanice aktuálny a aktívny po celé leto. "Umelci odchádzajú a prichádzajú a svoje veci, ktoré vytvoria, vystavujú v staničnej hale, alebo potom aj v galériách v Prahe, Bratislave a Berlíne," doplnila.

Po odchode troch už spomínaných umelcov prídu na Stanicu ďalší. Napríklad už 21. júla príde na rezidenciu s názvom 6x9 grafické štúdio Rodina. "Potom nás čaká ešte krátka rezidencia Jany Farmanovej, ktorá príde koncom júla a začiatkom augusta nám začína mesačná rezidencia poľskej umelkyne Agnieszky Grodzinskej, ktorá sa venuje kolážam." Navyše, známy slovenský umelec Anton Čierny postaví v staničnej hale tzv. videokocku a v auguste bude mať na Stanici svoje miesto aj nemecký umelec Marold Langer Pphilippsena, ktorý prinesie netradičné performance.