Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

O poriadok sa v Starej Kremničke starajú obecné hliadky

Monitorovací kamerový systém Foto: TASR

Fungujú už tretí rok a tvoria ich miestni dobrovoľníci.

Stará Kremnička 18. marca (TASR) - Na obecnú políciu v obci Stará Kremnička v okrese Žiar nad Hronom peniaze nemajú, a tak si vytvorili obecné hliadky. Fungujú už tretí rok a tvoria ich miestni dobrovoľníci.

"Vznikli na podnet toho, že sme mali za dva týždne v obci päť krádeží v domoch," podotkol starosta Dušan Rajčan. Po porade sa miestni chlapi dohodli, že vytvoria hliadky verejného poriadku, ktorých úlohou bude monitorovať bezpečnostnú situáciu v obci a vytvoriť rýchly zásah v prípade ohrozenia bezpečnosti.

Minulý rok nakúpila samospráva členom hliadok obranné pomôcky, medzi ktorými boli kasery, teleskopické obušky a elektrický paralyzér. Starosta si obecné hliadky pochvaľuje, tvrdí, že majú v obci rešpekt a vďaka nim je situácia v dedine pokojná. K tomu podľa jeho slov prispieva aj kamerový systém v uliciach, ktorý nainštalovali minulé leto.

"Od augusta minulého roka nastal pokoj. Hliadky pracujú už len príležitostne, predtým chodievali pravidelne. Máme aj kamery, takže môžem povedať, že v dedine je relatívny pokoj," zhodnotil starosta.

Členovia hliadok sú označení páskou na ruke s názvom Obecná hliadka. Ich úlohou je kontrolovať situáciu najmä vo večerných hodinách a na problematických miestach, takisto počas niektorých dátumov v mesiaci a víkendov, kedy je predpoklad narušenie poriadku v obci.

"Kým neboli hliadky založené, tak si tu robili naši rómski obyvatelia, čo chceli. Teraz je to úplne inak," podotkol Štefan Koloň, veliteľ štvrtej hliadky. Členom obecných hliadok je od ich založenia a ich existenciu si pochvaľuje.

Hliadky fungujú na princípe služieb. Vytvorené sú štyri hliadky, každú tvoria štyria dobrovoľníci. K dispozícii majú spoločný telefón, ktorý si medzi sebou odovzdávajú podľa toho, kto má službu. Služby si menia po týždni. V prípade potreby však pomáhajú všetci, ktorí v danom čase môžu.