Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Starosta Bacúcha sa dištancuje od spájania s M. Kotlebom

Predseda BBSK Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Nikdy som nepatril a ani nepatrím k priaznivcom hnutia resp. strany Mariana Kotlebu, reaguje starosta Bacúcha František Kán.

Banská Bystrica 21. mája (TASR) – Starosta horehronskej obce Bacúch František Kán poslal do redakcií viacerých médií svoje vyhlásenie, v ktorom sa dištancuje od spájania jeho mena s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianom Kotlebom. Úrad BBSK to nekomentuje.

Na titulnej strane propagačno-informačného materiálu BBSK pod názvom Bystrický kraj, ktorý vyšiel v máji a obyvatelia si ho našli v schránkach, je uverejnená fotografia, na ktorej sú vyobrazení spoločne F. Kán a M. Kotleba.

"Dištancujem sa od spájania môjho mena v písomnej i fotografickej podobe s predsedom BBSK Marianom Kotlebom a zverejnenými vyjadreniami v tlačovine Bystrický kraj. Obec Bacúch iba prenajala svoje priestory na stretnutie starostov okresu Brezno s predsedom BBSK pred výjazdovým zasadnutím zastupiteľstva 25. apríla 2014 v Polomke. Moja spoločná fotografia s M. Kotlebom z tohto stretnutia nemá nič spoločné s textom článku 45 obyvateľom kraja sme dali prácu," reaguje starosta Bacúcha F. Kán.

Ako ďalej tvrdí, na fotografii s predsedom BBSK sa ocitol ako starosta domácej obce. "Nikdy som nepatril a ani nepatrím k priaznivcom hnutia resp. strany Mariana Kotlebu. Mrzí ma, že moja osoba bola nenáležite spojená s osobou predsedu BBSK M. Kotlebom. Rešpektujem a ctím výsledky volieb predsedu BBSK a ako starosta podporujem všetky aktivity smerujúce k zvýšeniu životnej úrovne našich obyvateľov. Som však vyznávačom liberálno-kresťanských hodnôt a dištancujem sa od všetkých foriem rasovej neznášanlivosti a xenofóbie," pokračuje Kán.

"Rovnako sa dištancujem od vyjadrení predsedu BBSK v propagačnom článku Chránime slušných ľudí s hanlivými výrazmi na adresu rómskych spoluobčanov z Horehronia a niektorých poslancov BBSK, pretože naše problémy si budeme riešiť len v súlade s platnými zákonmi SR," dodáva starosta Bacúcha.

V tejto súvislosti TASR oslovila aj Úrad BBSK. "Nebudeme to komentovať," konštatoval hovorca župy Miroslav Belička.