Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Starostky malých dedín sú na úradoch samy. Aj podlahu zmyjú, keď treba

Ilustračné foto Foto: TASR

Som starostkou aj sekretárkou. Robím všetko, čo treba, tvrdí starostka obce Močiar v Banskoštiavnickom okrese.

Močiar/Kozelník/Beluj 2. septembra (TASR) - Obecné úrady niektorých malých obcí nedisponujú žiadnymi zamestnancami a jedinou osobou, ktorú v nich možno stretnúť, je práve starosta či starostka. Adriana Vančová, starostka Močiara v Banskoštiavnickom okrese, ktorý je jednou z takýchto samospráv, hovorí, že "starostovanie" na malej dedine je o tom, že "človek robí všetko".

"Som starostkou aj sekretárkou. Robím všetko, čo treba. Keď nie sú k dispozícii aktivační pracovníci, tak zmyjem aj podlahu, ak treba," podotkla Vančová s tým, že sa stará aj o internetovú stránku obce. Starostkou je v dedine už tretie volebné obdobie, ak potrebuje poradiť, zvyčajne sa obráti na kolegov starostov z vedľajších dedín. Na obecnom úrade pracuje na plný úväzok, polovičný si vzhľadom na množstvo povinností predstaviť nevie.

Aj starostka Kozelníka Eva Petáková, ktorá je na obecnom úrade sama, hovorí, že "starostovanie" sa nedá stihnúť za osemhodinový pracovný čas. Práci venuje aj svoje voľné chvíle. "Je to veľmi vyčerpávajúce. Navyše vôbec nemáme finančné prostriedky na to, aby sme si mohli dovoliť aspoň na polovičný úväzok kvalifikovaného človeka," zhodnotila Petáková s tým, že síce mala ľudí na absolventskej praxi, no takýto spôsob zamestnávania sa jej neosvedčil.

Starostkou je od roku 2013 a ako veľkú výhodu vidí svoje predchádzajúce skúsenosti, ktoré získala prácou na obecnom úrade vo Svätom Antone. "Starostovanie" je podľa jej slov náročné aj v tom, že musí ovládať množstvo zákonov a musí mať prehľad vo viacerých oblastiach. "Navyše, ak idem niekam niečo vybavovať, musím zamknúť úrad, čiže ľudia si nič nevybavia," hovorí o nevýhode takéhoto úradovania starostka.

Podobná situácia je aj v dedinke Beluj so 127 obyvateľmi. "Jeden človek to nestíha. Pracujem tu na polovičný úväzok a som tu osem hodín denne, a to nehovorím o práci, ktorú robím potom. Keby mal človek všetko stíhať, tak by mal robiť aj 24 hodín," podotkla v tejto súvislosti starostka Monika Zlesíková. Prácu podľa jej slov zvláda aj vďaka pomoci iných dobrých ľudí a tých, ktorí kedysi na úrade pracovali.

Obec v súčasnosti podľa jej slov nemá peniaze na to, aby zamestnala ďalšieho človeka, najviac by potrebovala pomôcť s administratívou. "Ak však vyjde nejaký paragraf, nejaké verejné zamestnávanie, a bude vhodný človek, ktorý v tejto oblasti robil, tak by sme ho zamestnali," hovorí o možnom riešení situácie.