Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Firma STEFE SK nesúhlasí s rozhodnutím Rimavskej Soboty o kotolniach

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rimavská Sobota chce vybudovať doplnkové zdroje tepla vykurovania v Dome kultúry, krytej plavárni a materskej škôlke na Rybárskej ulici.

Rimavská Sobota 10. júla (TASR) – Rozhodnutie mestského zastupiteľstva Rimavskej Soboty začať v štyroch veľkých mestských objektoch využívať ako zdroj tepla vlastné kotolne a prestať sa spoliehať na dodávku tepla z centrálneho rozvodu firmy STEFE Rimavská Sobota vníma jej materská spoločnosť STEFE SK ako sklamanie. Zároveň konštatuje, že toto rozhodnutie bolo urobené na základe neúplných a zavádzajúcich informácií, proti energetickej koncepcii mesta a bude mať dosah na celkovú cenu tepla pre obyvateľov mesta.

"Mestské zastupiteľstvo zahlasovalo za výstavbu individuálnych kotolní, na ktoré mesto v súčasnosti nemá voľné finančné prostriedky, ale rozhodlo sa zaťažiť mestskú kasu a požiadať o bankový úver vo výške 235.000 eur," píše sa v stanovisku spoločnosti STEFE SK. Taktiež tvrdí, že samospráva Rimavskej Soboty, ako spoločník dodávateľa tepla, by mala mať záujem o taký spôsob výroby a dodávky tepla, ktorý je v súlade s poslancami schválenou energetickou koncepciou mesta. Samospráva má v spoločnosti STEFE Rimavská Sobota 41,34-percentný vlastnícky podiel.

"Informatívna správa o výstavbe doplnkových zdrojov vykurovania v Rimavskej Sobote obsahuje neúplné a zavádzajúce údaje o cene tepla z plynovej kotolne, nákladoch na prevádzku a návratnosť investície. Správu považujem za neodborný a tendenčný dokument," povedal člen predstavenstva STEFE SK Miroslav Obšivaný. Doplnkové zdroje na báze zemného plynu sú podľa neho nesystémovým riešením a budú mať negatívny dosah na celkovú cenu tepla pre všetkých obyvateľov, ktorí sú zásobovaní teplom z centralizovaného zásobovania teplom (CZT). Taktiež aj na kvalitu ovzdušia, bezpečnosť občanov a detí, ktorí sa budú zdržiavať v bezprostrednej blízkosti plynových zdrojov, či efektívnosť systému CZT v meste.

"Existujúci systém CZT v Rimavskej Sobote považujeme momentálne za najbezpečnejší, najspoľahlivejší a najekologickejší systém vykurovania. Spoločnosť STEFE Rimavská Sobota má za povinnosť chrániť existujúcu teplovodnú sieť a neohrozovať cenu tepla pre občanov mesta nekoncepčnými riešeniami," skonštatoval Obšivaný. Ako dodal, pre zachovanie efektívnej dodávky tepla využije STEFE SK všetky dostupné možnosti, ktoré má v súčasnosti k dispozícii.

Rimavská Sobota chce vybudovať doplnkové zdroje tepla vykurovania v Dome kultúry, krytej plavárni a materskej škôlke na Rybárskej ulici. Taktiež aj v materskej škôlke na Dobšinského ulici, ktorá už vlastnú kotolňu má a stačí ju len sprevádzkovať. Na tento účel si samospráva vezme úver vo výške približne 235.000 eur. Primátor mesta Jozef Šimko tvrdí, že túto pôžičku samospráva splatí do piatich rokov. "Ručím za to, že oproti terajšku budeme šetriť 45 percent nákladov na vykurovanie a z týchto prostriedkov zvládneme nielen splácať úver, ale časť z nich budeme môcť aj prerozdeliť na iné účely," konštatoval.