Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Ak Stredoslovenské múzeum uspeje v hlasovaní, vybuduje záhradu deťom

Stredoslovenské múzeum, ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Múzeum chce eko záhradu vybudovať v areáli Tihányiovského kaštieľa.

Banská Bystrica 24. septembra (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici sa zapojilo do 4. ročníka verejnoprospešného programu SPP a Nadácie SPP – SPPoločne projektom pod názvom Eko záhrada pre zvedavé deti. Ako uviedla projektová manažérka SSM Katarína Borošová, po náročnom prvom vyraďovacom kole bol projekt múzea zaradený medzi 150 tých, ktoré sa uchádzajú o podporu vo verejnom online hlasovaní. Hlasovať je možné do 5. októbra.

Múzeum chce eko záhradu vybudovať v areáli Tihányiovského kaštieľa, ktorý sa nachádza v jednej z najväčších mestských častí Banskej Bystrice, v Radvani. V historických priestoroch kaštieľa sídli interaktívna prírodovedná expozícia SSM. Len minulý rok prišlo na výstavy do Tihányiovského kaštieľa 17.600 návštevníkov.

"Vytvárame podmienky pre školy, rodiny s deťmi i starších obyvateľov sídliska, aby svoj voľný čas mohli stráviť v priestoroch kaštieľa a v jeho záhrade na krátkodobých výstavách, v expozícii, na animačných programoch múzea, ku ktorým patria tvorivé dielne i premietanie filmov, ale aj na prednáškach a rôznorodých diskusiách," pripomenula Borošová.

"Uspieť môžeme len s podporou ľudí, a preto sa obraciame nielen na obyvateľov mestskej časti Radvaň, Banskobystričanov, ale aj na ľudí z blízkeho okolia, pre ktorých sa areál Tihányiovského kaštieľa môže aj vďaka finančnej podpore SPP stať oddychovo-rekreačnou zónou s ekologickým motívom," zdôraznila Borošová.

Prírodovedná expozícia SSM v Tihányiovskom kaštieli si v decembri tohto roku pripomenie 26 rokov od jej slávnostného otvorenia. Vo svojich začiatkoch patrila medzi najmodernejšie expozície v celom bývalom Československu a postupne si získala obdiv nielen odborníkov, ale i laickej verejnosti.