Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Banskobystrický kraj

Stredoslovenské múzeum predstaví novú etnografickú publikáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Kniha obsahuje aj historické fotografie, z ktorých väčšina nebola nikdy publikovaná, a tiež autorove vlastné kožušnícke skúsenosti.

Banská Bystrica 6. júna (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici predstaví 8. júna o 17.00 h v Thurzovom dome novú etnografickú publikáciu Kušnierske denníky - Príbehy zabudnutých kožušníckych majstrov a ich výrobky. Autorom je historik Lukáš Jurčo, ktorý ju napísal po viac ako desaťročnom intenzívnom terénnom výskume. Krstným otcom sa stane posledný žijúci kožušnícky majster tzv. starej školy Pavel Polóny z Ponickej Lehôtky. TASR o tom informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

"Počas mojich výskumov som si uvedomil, že za každým miestom, ktoré som navštívil, za každým artefaktom, ktorý som našiel, a za každým človekom, ktorý mi v mojom bádaní pomohol, sa ukrýval príbeh. Ten dokáže podať zložité informácie omnoho lepšie ako suchopárny odborný text. Po získaní denníka kožušníckeho majstra Júliusa Hazuchu, do ktorého si zapisoval poznámky, bol môj názov pre publikáciu jasný," konštatoval Jurčo.

Kniha obsahuje aj historické fotografie, z ktorých väčšina nebola nikdy publikovaná, a tiež autorove vlastné kožušnícke skúsenosti.

"Kožušnícky svet plný výrobkov sa mi začal odkrývať pri mojom intenzívnom výskume a v rozhovoroch s majstrami Pavlom Polónym a Júliusom Hazuchom. Tak som sa dostal ku kožúšku volanému podbok či vlneným zápästkom. Hoci niektoré výrobky majstri nešili aj 70 rokov, ich strihy boli schopní popísať do posledného detailu. Na svoju prácu nepotrebovali veľa náradia. Na spracovanie koží postačil rám, niekoľko sudov a kožušnícky stolec. Na šitie toho potrebovali ešte menej - ihly, nôž, dierkovače, náprstok a nite,"
priblížil Jurčo.