Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

ŠTS zamietol návrh Kavického na obnovu konania

Na archívnej snímke Miroslav K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Senát nezistil podmienky obnovy konania podľa Trestného poriadku.

Banská Bystrica 21. októbra (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zamietol návrh na povolenie obnovy konania odsúdeného Miroslava Kavického, ktorý si odpykáva doživotný trest za vraždu pracovníčky nebankovej spoločnosti. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Senát nezistil podmienky obnovy konania podľa Trestného poriadku. „Rozhodnutie nie je právoplatné, keďže odsúdený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ doplnila Kudjáková.

ŠTS odsúdil Kavického na doživotný trest odňatia slobody v roku 2018, verdikt v roku 2019 potvrdil aj rozsudok Najvyššieho súdu SR. Spolu s ďalšou nestotožnenou osobou mal v roku 2011 usmrtiť 57-ročnú Ľudmilu K.

Obeť bola po vražde nezvestná približne päť rokov, jej pozostatky našla polícia až v roku 2016 v rekreačnej oblasti v blízkosti vodnej nádrže Tajch v Novej Bani. Aby zavraždenú nebolo možné identifikovať, Kavický jej odrezal hlavu od tela, znetvoril tvár a rozlámal dlhé kosti. Z bytu Ľudmily K. mal po vražde ukradnúť minimálne 1600 eur.

Miroslav Kavický je opakovane súdne trestaný recidivista, ktorého v minulosti súdili najmä pre násilnú trestnú činnosť. Väčšinu svojho života strávil vo väzení. Podľa medializovaných informácií mal svoju prvú vraždu vykonať ešte v roku 1978, keď údajne dokopal svoju priateľku a jej telo následne hodil do potoka.