Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Štyri projekty Modrého Kameňa sa rekonštruovať nebudú

Malý a vo viacerých ukazovateľoch nemestský Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš, ktorý už roky nesie nálepku najmenšieho slovenského mesta, bol kedysi významným uhorským sídlom. Foto: TASR - Jozef Poliak

Ministerstvo kultúry zrušilo výzvy na predkladanie ponúk na stavebné práce.

Bratislava 18. januára (TASR) – Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Románsky palác a Kapitánsky dom na Spišskom hrade, kaštieľ a priľahlé hospodárske budovy v Blatnici, ani Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v barokovom kaštieli na hrade Modrý Kameň sa zatiaľ rekonštruovať nebudú. Ministerstvo kultúry zrušilo výzvy na predkladanie ponúk na stavebné práce.

Rezort to chcel financovať z prostriedkov Regionálneho operačného programu (ROP). Neboli však zaradené medzi podporené projekty, ktoré získajú nenávratný finančný príspevok z eurofondov a ministerstvo na ne vlastné zdroje nemá.

Riadiacim orgánom ROP je ministerstvo pôdohospodárstva. Ako uviedlo pre TASR, rekonštrukcia Múzea bábkarských kultúr a hračiek bola zaradená do zásobníka projektov, avšak pre nedostatok finančných prostriedkov nemohla byť v danom čase schválená na financovanie. "Ministerstvo kultúry SR v ostatnom čase požiadalo o späť vzatie projektu, čím sa zastavilo konanie o žiadosti a vyradili sme ho zo zásobníka projektov," priblížila Lucia Horváthová z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva. Ako dodala, zvyšné tri neprešli odborným hodnotením, nakoľko nezískali minimálny počet bodov.

Ministerstvo kultúry predložilo do ROP celkovo päť projektov. Z nich uspel iba jediný – a to vytvorenie múzea holokaustu v bývalom pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi. Z eurofondov pôjde na tento účel 2.489.990 eur. Otvoriť by sa malo koncom roka.

Cena rekonštrukcie Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku sa odhadovala na 769.525 s DPH. Románsky palác a Kapitánsky dom Spišský hrad momentálne nevyužíva. Palác sa mal stať súčasťou muzeálnej prehliadkovej trasy a používať sa na prezentáciu unikátnej románskej palácovej architektúry. Kapitánsky dom mal slúžiť ako technické zázemie na prevádzku hradu. Hodnota zákazky bola na úrovni 3.061.515 s DPH.

Po rekonštrukcii a modernizácii národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa a priľahlých hospodárskych budov v Blatnici by sa tam otvorilo regionálne centrum remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Cena prác sa pohybovala okolo 2.987.178 eur s DPH.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek sídli v priestoroch kaštieľa hradu Modrý Kameň. Barokový kaštieľ je evidovaný ako nehnuteľná kultúrna pamiatka v zozname Pamiatkového úradu. Stavebnotechnický stav objektu je však nevyhovujúci. Kompletne sa mal vymeniť celý krov, zrekonštruovať vykurovanie, ako aj obnoviť historicky najvýznamnejšia a najstaršia časť kaštieľa - stĺpová sien východného krídla. Stáť to malo približne 2.987.404 eur s DPH.