Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

FOTO: Skvostom kaštieľa vo Sv. Antone je zlatý salón Márie Antoinetty

Na snímke kaštieľ vo Svätom Antone. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ide o svadobný dar Márie Terézie svojej najmladšej dcére.


Svätý Anton 2. októbra (TASR) - Na Slovensku ojedinelú poľovnícku expozíciu, ale aj historicko-umeleckú expozíciu ukrýva za svojimi stenami Múzeum vo Svätom Antone, ktoré sídli v kaštieli s kalendárnou symbolikou. Okrem stoviek vystavených trofejí zveri, ktoré lemujú chodby prízemia aj poschodia kaštieľa, tu návštevníci uvidia aj pôvodné zariadenia majiteľov kaštieľa Koháryovcov a Coburgovcov.

Ako priblížila Jana Slaná z múzea, návštevníci sa môžu tešiť aj na niekoľko skvostov, ktoré tieto expozície obsahujú. "Asi najznámejší je tzv. Zlatý salón, čo je svadobný dar Márie Terézie svojej najmladšej dcére Márii Antoinette. Je to nábytok vyrobený vo Francúzsku a zlátený rýdzim, tým najvzácnejším 24-karátovým zlatom," priblížila Slaná.

Pozornosť si zaslúžia aj freskomaľby v kaplnke kaštieľa, ktoré pochádzajú z polovice 18. storočia a sú od Antona Schmidta. Ten v okolí Banskej Štiavnice pôsobil a maľoval aj kaplnky na miestnej kalvárii. Ďalším skvostom je podľa Slanej tzv. Marketéria. "Je to nábytková zostava od Johanna Manna z Augsburgu, ktorá sa skladá zo zrkadla, dvoch stojanov pod svietniky a stolíka," dodala s tým, že je zaujímavá svojou výzdobou. Je vykladaná korytnačinou, striebrom, slonovinou a polodrahokamami.

V poľovníckej expozícii púta pozornosť najmä kópia legendárneho partizánskeho jeleňa, ktorý bol nájdený po vojne na Hriňovej a bol aj sfilmovaný a opísaný v knihe s názvom Trofej neznámeho strelca. Záujem u znalcov však svojou mohutnosťou budí aj trofej 248-bodového jeleňa. Poľovnícka expozícia je najrozsiahlejšou svojho druhu na Slovensku. Hlavne pre deti sú zaujímavé diorámy - zvieratá inštalované na území, na ktorom žijú.

Kaštieľ, v ktorom sa múzeum nachádza, mal dokonca svoju kalendárnu symboliku. Pôvodne štyri vchody ako štyri ročné obdobia, sedem arkád ako sedem dní v týždni, 12 komínov, ako je mesiacov v roku, 52 izieb ako týždňov v roku a 365 okien, ako dní v roku.

Múzeum ročne navštívi približne 40.000 až 45.000 návštevníkov. Medzi aktivitami múzejníkov sú aj mnohé vzdelávacie aktivity určené pre deti. "Najväčším podujatím takéhoto náučného charakteru sú v júni detské dni sv. Huberta, ktoré sú zamerané pre deti základných škôl. Deti sa hravou formou snažíme aj čo-to naučiť," dodala Slaná.

Zriaďovateľom múzea je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "Tento rok sme dostali kapitálový transfer na opravu budovy," podotkla Slaná s tým, že peniaze boli použité na utesnenie okien v administratívnej časti budovy a tiež na nákup nových tepelných vyhrievačov.