Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Hasiči z Banskobystrického kraja si prebrali ocenenia za svoju prácu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Práca v hasičskom zbore podľa jeho slov prináša mnohé vypäté situácie, tie najťažšie sú stresové situácie pri dopravných nehodách.

Svätý Anton 7. mája (TASR) – V kaštieli vo Svätom Antone si dnes z rúk prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR Alexandra Nejedlého prevzali ocenenia hasiči z celého Banskobystrického kraja. Odovzdávanie ocenení sa už tradične konalo pri príležitosti osláv sv. Floriána – patróna hasičov.

Ako priblížil hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater, na odovzdávaní bolo udelených 13 medailí II. stupňa za službu v HaZZ, 23 medailí III. stupňa, 18 písomných pochvál a poďakovanie za svoju prácu dostali aj dve zamestnankyne vo verejnej službe.

Prácu hasičov na podujatí ocenil aj riaditeľ KR HaZZ v Banskej Bystrici Dušan Sľúka. Hasiči síce podľa jeho slov dostávajú slová vďaky a uznania aj od samotných ľudí či právnických osôb, ktorým svojou prácou pomohli, no nemenej dôležité sú podľa jeho slov aj oficiálne ocenenia.

"Myslím, že ten príslušník, ktorý vykonáva službu v zbore, si to fakt zaslúži," podotkol s tým, že v minulom roku mali hasiči v Banskobystrickom kraji viac ako 4300 výjazdov, čo je podpriemerné. "Nevyskytli sa nejaké povodne, vypaľovanie suchých tráv, ktoré je doslova národným športom na Slovensku, tentokrát nebolo v takom rozsahu, a tým pádom tá zásahová činnosť až taká mimoriadna nebola," podotkol v tejto súvislosti.

Jedným z ocenených je aj technik – špecialista Jozef Pročka z Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom, ktorému udelili medailu III. stupňa. Ako sám podotkol, ocenenie je v poradí druhým počas jeho 13. kariéry v hasičskom záchrannom zbore. "Samozrejme, veľmi si ho cením. Je to za dlhoročnú prácu a vynikajúce výsledky, ktoré dosahujem v hasičskom záchrannom zbore," vysvetlil.

Práca v hasičskom zbore podľa jeho slov prináša mnohé vypäté situácie, tie najťažšie sú stresové situácie pri dopravných nehodách. "Tam tie emócie pracujú veľmi. Či sú to hlasné rozhovory, alebo nadávky či krik. Všetkým sa nám tieto emócie hlboko vrývajú do pamäte," zhodnotil. Pročka napríklad zasahoval aj pri požiari ubytovacieho zariadenia pri jazere Počúvadlo v lete minulého roka, odkiaľ museli v skorých ranných hodinách evakuovať približne 40 detí. Zásah bol podľa jeho slov náročný.