Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Sviatkom remesla si pripomenuli aj zápis fujary do zoznamu UNESCO

Na snímke výrobca fujár a píšťaliek pri prezentácii výroby a výzdoby fujár počas podujatia Sviatok remesla v banskobystrickom Regionálnom centre remesiel ÚĽUV 28. mája 2015. Foto: TASR

Sviatkom remesla si dnes v Banskej Bystrici pripomenuli 70. výročie vzniku Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), 10. výročie otvorenia Regionálneho centra remesiel ÚĽUV v meste pod Urpínom.

Banská Bystrica 28. mája (TASR) – Sviatkom remesla si dnes v Banskej Bystrici pripomenuli 70. výročie vzniku Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), 10. výročie otvorenia Regionálneho centra remesiel ÚĽUV v meste pod Urpínom a tiež 10. výročie od zápisu fujary do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Návštevníci mali možnosť vidieť výrobu a výzdobu fujár, nazrieť do tajov remeselnej výroby v drotárskej, hrnčiarskej, rezbárskej i textilnej dielni a spoznať tradície ľudovej kultúry. Mohli sa tiež zúčastniť na seminári Fujara v UNESCO. Súčasťou bol aj tretí medzinárodný festival Duša fujary, ktorý sa začal v Detve a dnes si ho mohli vychutnať aj Banskobystričania v Cikkerovej sieni historickej Radnice.

Ako pre TASR uviedol výrobca fujár Michal Fiľo, koho raz osloví fujara, je to na celý život. S výrobou začínal pomaličky, po kroku, nič nesilil. Spočiatku mal problém získať informácie o výrobe fujár, dnes už sám svojim nasledovníkom odovzdáva cenné informácie.

"Desať rokov robím v ÚĽUV ako lektor v rezbárskej dielni. Je to jediná inštitúcia, ktorá má vo svojom programe výrobu fujár a píšťal," dodal Fiľo.