Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

SZRB: Konkurz nemusí spôsobovať zastavenie činnosti Kúpeľov Brusno

Kúpele Brusno Foto: TASR/Vladimír Benko

Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) upravovala klientovi splátkový plán podľa jeho požiadaviek a napriek tomu nesplácal poskytnuté úvery riadne a včas a opakovane sa dostával do omeškania.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) v reakcii na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok (16.10.) v súvislosti so skončením reštrukturalizačného konania a vyhlásením konkurzu na akciovú spoločnosť Kúpele Brusno, upozornila, že kúpeľom niekoľkokrát prehodnocovala zmluvné podmienky.

"SZRB upravovala klientovi splátkový plán podľa jeho požiadaviek. Klient však aj napriek týmto ústretovým krokom nesplácal poskytnuté úvery riadne a včas a opakovane sa dostával do omeškania. Rokovania s bankou prebiehali ešte aj krátko pred začatím reštrukturalizačného konania, a to aj na úrovni člena predstavenstva a zamestnancov zodpovedných za riešenie nesplácaných pohľadávok," uviedol hovorca SZRB Martin Hrušovský.

Banka v stanovisku pre TASR poukázala na neštandardný postup spoločnosti, ktorá súčasne "rokovala s bankou o nových podmienkach uzatvorených obchodov a bez jej vedomia pripravovala aj reštrukturalizáciu, v ktorej sa pokúšala rovnako neštandardne vylúčiť z rozhodovania o procese a podmienkach pripravovanej reštrukturalizácie najväčšieho zabezpečeného veriteľa – SZRB, a.s.".

"Súd, a nie banka, je jediným orgánom oprávneným posúdiť činnosť dlžníka, správcu, ako aj reálnosť reštrukturalizačného plánu a rozhodnúť o vyhlásení konkurzu na majetok dlžníka. Dávame do pozornosti, že súd po dôkladnom vyhodnotení konštatoval, že v procese reštrukturalizácie zistil závažné pochybenia, ktoré sú v rozpore so zákonom, pričom považuje za preukázané, že o reštrukturalizácii rozhodovali veritelia právne spochybniteľných pohľadávok," konštatoval hovorca SZRB. Dodal, že informácie o stave spoločnosti a jej vplyvu na región, sú podané jednostranne. "Smerujú k vyvolaniu dojmu poškodeného a poľutovaniahodnej obete svojich veriteľov, čo však nie je pravda. Vyhlásenie konkurzu nemusí spôsobovať zastavenie činnosti spoločnosti. Konštatujeme však, že súčasný stav je výsledkom riadenia vedenia spoločnosti a osôb, ktoré chcú poškodiť záujmy všetkých veriteľov," uvádza hovorca v stanovisku SZRB.