Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Témou tohtoročného Gazdovania bude stavenie a pálenie míľ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Zámerom je naučiť mladú generáciu k úcte a práci predchádzajúcich generácií.

Hriňová 21. augusta (TASR) - Stavanie a pálenie míľ bude tento rok hlavnou témou podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch. Jeho piaty ročník sa uskutoční v sobotu 22. augusta v časti Slanec.

"Návštevníkom priblížime proces výroby míľ od tvorby skeletu míle, až po finálnu podobu a samotné pálenie," uviedol pre TASR vedúci Mestského kultúrneho strediska v Hriňovej Martin Kliment. Stavanie a pálenie míle je v Hriňovej jedinečným zvykom, ktorý sa v niektorých častiach mesta dodržiava každý rok na Turíce. "Je to rarita nielen u nás, ale aj vo svete."

Pre návštevníkov je okrem toho pripravený bohatý program. Ľudia budú mať možnosť zúčastniť sa na predvádzaných prácach na poli ako napríklad kopanie zemiakov, bielenie plátna, žatva, mlátenie obilia a pod.. Jednou z ďalších atrakcií tohto ročníka bude aj tradičné vyháňanie dobytka na pašu. Členovia folklórnych súborov a ochotnícke divadlo v Hriňovej predvedú ukážky svojho umenia.

Mesto Hriňová dlhodobo podporuje rozvoj a zachovávanie ľudových tradícií, ktoré sú ešte vo veľkej časti rodín zachované a aj dodržiavané.

Zámerom je naučiť mladú generáciu k úcte a práci predchádzajúcich generácií. Podujatím bude rezonovať folklór, remeslá a miestne tradície. Široká verejnosť sa môže veľa naučiť, ochutnať, vyskúšať, a to je ten najkrajší spôsob, ako spoznať tradície a históriu Podpoľania.

Víkend s pripomienkou tradícií pokračuje v Hriňovej aj v nedeľu, 23. augusta, keď sa na Raticovom vrchu uskutoční 9. ročník medzinárodného festivalu ľudových hudieb Muzika pod Poľanou. V prírodnom amfiteátri pri tamojšom kostole bude hrať 11 ľudových hudieb, z toho po jednej z Poľska a Maďarska.