Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Kremnica otvorí dve odberové miesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okresný úrad v Žiari nad Hronom eviduje v rámci skríningového testovania zo strany samospráv zriadenie 45 odberových tímov.

Kremnica 21. januára (TASR) – V Kremnici v okrese Žiar nad Hronom budú v sobotu a nedeľu obyvateľom k dispozícii dve odberové miesta na bezplatné antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. V celom Žiarskom okrese bude testy na základe súčinnosti samospráv vykonávať 45 odberových tímov.

Kremnica odberové miesta zriadi v priestoroch mestského kultúrneho strediska a mestskej telocvične na Dolnej ulici. Na oboch budú testy vykonávať od 7:00 do 18:00 dva odberové tímy, objednávací systém mesto nezaviedlo.

„Obyvateľov budeme o vyťaženosti miest informovať prostredníctvom sociálnej siete a mestského rozhlasu, čo sa nám osvedčilo aj počas prvého celoplošného testovania,“ uviedol pre TASR primátor Alexander Ferenčík.

Mesto sa od decembra snaží aj o zriadenie trvalého odberového miesta na testovanie. „Odovzdali sme už všetky podklady, čakáme na posledné kroky zo strany ministerstva zdravotníctva a dodávateľa, ktorý bude testovanie vykonávať,“ potvrdil Ferenčík, ktorý verí, že trvalé testovanie by mohlo odštartovať začiatkom budúceho týždňa.

Okresný úrad v Žiari nad Hronom eviduje v rámci skríningového testovania zo strany samospráv zriadenie 45 odberových tímov. Najviac, a to 14, odberových miest počas víkendu otvorí Žiar nad Hronom. Okrem Žiaru nad Hronom a Kremnice plánuje v okrese odberové miesto v rôznych termínoch zriadiť aj 26 obcí.

„V stredu nám bolo dovezených 30 000 testov s tým, že v Banskej Bystrici je dostatočná rezerva na doplnenie. Mestá a obce nebudú vydávať modré certifikáty, ale potvrdenia podľa vzoru ministerstva zdravotníctva opatrené pečiatkou mesta či obce,“ povedal pre TASR prednosta OÚ Michal Zdycha.