Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obce zo Žarnovického okresu sa obávajú nedostatku zdravotníkov

Ilustračná snímka, testovanie. Foto: TASR/AP

V Kľaku sa aj napriek malému počtu obyvateľov podarilo zohnať dostatok dobrovoľníkov na administratívne úkony, kapacity vystačia aj na prípadné druhé kolo testovania.

Žarnovica 29. októbra (TASR) – Starostovia obcí v okrese Žarnovica sa obávajú, či operácia Spoločná zodpovednosť nezlyhá na nedostatku zdravotníckeho personálu, o ktorom doposiaľ nemajú žiadne informácie. Odberové miesta majú pripravené, kritizujú však nedostatok informácií a neustále sa meniace nariadenia.

Starosta najväčšej obce v okrese Hodruša-Hámre Jozef Uram tvrdí, že nové informácie získava z médií, nariadenia vlády sa často menia a sú zmätočné. „Pre istotu sme zakúpili dezinfekciu, jednorazové obleky, ochranné rukavice, respirátory aj rúška,“ povedal s tým, že stále nie je jasné, čo a v akom množstve z ochranných pomôcok dodá armáda. Priestory na testovanie sú v obci zabezpečené, na troch odberných miestach budú pomáhať aj niektorí obecní poslanci. O zdravotníkoch, ktorí by v Hodruši-Hámroch stery vykonávali, starosta nemá žiadne informácie.

Zo zmätočných pokynov nemá radosť ani starosta Brehov Juraj Tencer. Kým v Brehoch už majú zabezpečený aj zdravotnícky personál, starosta sa z dôvodu ich nedostatku obáva o priebeh testovania v iných obciach a mestách. Otázna je podľa jeho slov aj schopnosť štátu zabezpečiť ochranné pomôcky. Dezinfekciu aj ochranné obleky preto samospráva zháňala po vlastnej línii.

V obci Veľká Lehota bude pripravené jedno odberové miesto, k dispozícii je dostatočný počet administratívnych pracovníkov a samospráva myslela aj záložné tímy. Kľúčový však bude podľa starostu Jozefa Mihála dostatočný počet zdravotníkov. Rovnaký názor zdieľa aj starosta obce Voznica Kamil Blaho. O tom, či bude pre obec zabezpečený dostatok personálu schopného testovať, nemá žiadne informácie. „Ochranné pomôcky si zháňame sami, overaly ale nemáme, budeme musieť počkať, čo prinesie armáda,“ zhodnotil Blaho. Priestory na testovanie sú vo Voznici pripravené, pomáhať tu budú zamestnanci obce. Pomocnú ruku totiž neponúkol žiadny dobrovoľník.

V Kľaku sa aj napriek malému počtu obyvateľov podarilo zohnať dostatok dobrovoľníkov na administratívne úkony, kapacity vystačia aj na prípadné druhé kolo testovania. „Ak je pripravená armáda, tak sme pripravení aj my,“ zhodnotil starosta Ľuboš Haring. Priestory kultúrneho domu sú podľa jeho slov pripravené na operáciu, obec má zabezpečené v prípade potreby aj ochranné pomôcky pre dobrovoľníkov.