Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

The Legits Blast: Spomedzi 44 krajín najviac prekvapilo Belgicko

The Legits Blast: Spomedzi 44 krajín najviac prekvapilo Belgicko Foto: Slavo Samuelčík

Dvanásty ročník festivalu The Legits Blast priniesol opäť niekoľko zaujímavých momentov a odhalil nové tanečné talenty.

Banská Bystrica 30. júla (OTS) - Najväčším prekvapením festivalu boli nováčikovia skupinovej kategórie z Belgicka a len 14-ročná bgirl Nicka z Litvy, ktorá bodovala v ženskej kategórii. Konkurencia bola aj tento rok silná. Do Banskej Bystrice pricestovali zabojovať o tituly tanečníci zo 44 krajín sveta. Najdlhšiu cestu merali až z Kene.


Foto: Slavo Samuelčík

Hlavný program odštartoval v piatok projektom Outbreak Europe s postupovými battlami v šiestich kategóriách, vrátane kategórie Cypher King/Queen. Ani v jednej kategórii sa minuloročným víťazom nepodarilo obhájiť svoju pozíciu. Naopak, v každej z nich sa zrodilo prekvapenie, čo bolo príjemným oživením festivalu. V detskej kategórii si titul odniesol bboy Point z Bieloruska. Point bol aj súčasťou formácie, ktorá nastúpila v battloch v rámci Rep Your Country. „Bielorusi prišli s veľmi silným detským tímom, ktorému nechýbala chuť víťaziť. Napokon, ukázali to aj v súboji so Slovenskom, ktoré sa im podarilo vyradiť. Podotýkam, že v našom tíme boli len dospelí,“ hovorí Miro Križan, organizátor.


Foto: Slavo Samuelčík

Novú kráľovnú má aj ženská kategória. Len 14- ročná Litovčanka Nicka nechala za sebou s prehľadom skúsené bgirls a titul šampiónky si patrične užila. „Prekvapilo nás jej zanietenie. Bolo vidieť, že za týmto jej úspechom je veľká drina. Napokon, potvrdila to aj ona sama, pretože sa tancu venuje od piatich rokov a pracuje na sebe každý deň. Sobota 24. júla sa stala najšťastnejším dňom jej života.“ povedal Križan.


Foto: Slavo Samuelčík

Najsilnejšie zastúpenie tanečníkov bolo už tradične v kategórii 1vs1 Breaking. Spomedzi 191 účastníkov sa titul konečne podarilo získať Nord Diamondovi z Ruska. „O titul sa pokúšal už šesťkrát, vždy patril medzi TOP 32. Jeho doterajšie najlepšie umiestnenie bolo v TOP 8,“ vysvetľuje Martin Gilian, ďalší z dvojice organizátorov.


Foto: Slavo Samuelčík

O najväčšiu senzáciu na festivale sa postarali Belgičania. Tí si z podujatia odniesli dve prvé miesta – v kategórii dvojíc a v divácky najatraktívnejšom súboji krajín Rep Your Country, kde sa im podarilo poraziť skvelú Ukrajinu. „Ukrajina je trojnásobným šampiónom tejto kategórie, preto boli všetci po vyhlásení výsledkov zaskočení,“ neskrýva ani svoje prekvapenie Miro Križan. Belgičania boli skutočne vo forme. Na Slovensko pricestoval ich olympijský tím, keďže breaking sa len pred časom stal oficiálnou olympijskou disciplínou.


Foto: Slavo Samuelčík

Ani Slováci sa tento rok nenechali zahanbiť. V battloch krajín sa umiestnili v TOP 8 a naša najväčšia nádej v breakingu, Twister, sa prebojoval v mužskej kategórii do Top 16. ,,Sme veľmi radi, že breaking na Slovensku napreduje. Rovnako sa tešíme, že sa nám napriek nepriaznivej pandemickej situácii podarilo zorganizovať akciu tohto druhu. Možno práve vďaka týmto okolnostiam sme ešte viac cítili podporu našich priateľov, fanúšikov a partnerov. Opäť sme dokázali spojiť sily a spoločne sme sa celému svetu postarali o príjemný zážitok,“ dodáva Križan.


Foto: Slavo Samuelčík

The Legits Blast patrí pod hlavičku medzinárodného projektu E-Cypher, ktorého cieľom je propagovať hip-hopovú kultúru a rovnosť medzi mladými v Európe. Projekt je realizovaný aj vďaka podpore Európskej komisie v rámci programu Creative Europe. The Legits Blast 2021 tiež podporuje Mesto Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj, Oblastná organizácia cestovného ruchu, spoločnosti Orange a Motor-Car Banská Bystrica. Veľká vďaka za participáciu patrí aj Základnej škole Moskovská 2 v Banskej Bystrici za zapožičanie technického zabezpečenia potrebného pre hodnotenie súťaže.


Foto: Slavo Samuelčík

Súčasťou The Legits Blast 2021 bol aj projekt pre deti a mladých Youth is the Future, ktorý sa zrealizoval aj vďaka podpore Veľvyslanectva USA na Slovensku, Fondu na podporu umenia, BBSK a Mesta Banská Bystrica.
Podrobné informácie o The Legits Blast a Youth is the Future nájdete na www.tlb.sk