Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Unikátny ozubnicový vlak odviezol prvých turistov

Po prvý raz počas toho víkendu viezol unikátny ozubnicový parný vlak verejnosť na trati medzi Tisovcom a horským sedlom Zbojská. Rušeň s tromi vagónmi prešiel trasou, na ktorej sú stúpania strmé 48 a 52 promile. Od budúceho roku by chceli nadviazať spoluprácu s Čiernohronskou železničkou a vlak s abtovým ozubnicovým systémom by mal premávať minimálne raz mesačne. V Tisovci, 5. októbra 2014. Foto: TASR

Prešiel trať medzi Tisovcom a horským sedlom Zbojská.

Tisovec 5. októbra (TASR) - Unikátny ozubnicový parný vlak cez víkend v sobotu po prvý raz viezol verejnosť na trati medzi Tisovcom a horským sedlom Zbojská. Rušeň s troma vagónmi prešiel trasu, na ktorej sú stúpania strmé 48 a 52 promile. Ako TASR povedal primátor Tisovca Peter Mináč, od budúceho roka by chceli nadviazať spoluprácu s Čiernohronskou železničkou a vlak s abtovým ozubnicovým systémom by mal premávať minimálne raz mesačne.

Ozubnica na trati medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou je unikátna aj v celosvetovom meradle. V Európe sú len dve a na celom svete tri. V roku 2002 objavili nadšenci železničnej histórie v Rumunsku parné rušne, ktoré sú veľmi podobné tým, ktoré v minulosti jazdili na Slovensku. Rušeň kúpili a desať rokov opravovali vo Vrútkach. "Je pravda, že vtedy som ani ja celkom neveril, že by sa nám mohlo podariť obnoviť premávku na tejto trati. Nadšenci ma však presvedčili a začali sme túto myšlienku rozvíjať. Odvtedy sa tu vystriedali skutočne všetci ministri dopravy, vrátane ešte toho federálneho. Hoci tomu málokto veril, všetci do jedného túto myšlienku podporili a dnes sa konečne dočkala aj verejnosť," povedal Mináč.

Fotogaléria:Historický ozubnicový parný vlak v Tisovci


Tisovecké občianske združenie Zubačka vzniklo v roku 2004. Jeho úlohou je zachovať a šíriť muzeálne železničné hodnoty. Odvtedy členovia združenia revitalizujú normálnorozchodnú ozubnicovú železnicu. V januári 2008 bola ozubnicová trať Tisovec - Pohronská Polhora vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. "Tento rok plánujeme ešte jednu jazdu pre deti. Koncom roka sa stretnú členovia združenia a budú rokovať aj s riaditeľom Čiernohronskej železničky Alešom Bílkom. Sme totiž v regióne, kde potrebujeme spoluprácu. Navrhujeme teda spoločný projekt Na rušni a na bicykli. Od 1. mája, keď spustia premávku do Vydrovskej doliny, by sme spustili aj premávku na trati z Tisovca do Pohronskej Polhory. Náš parný vlak by premával aspoň raz mesačne, a potom aj častejšie, ak by si niekto takúto jazdu objednal," dodal primátor Tisovca.

Video: Unikátny ozubnicový vlak odviezol prvých turistov