Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Obce Horný aj Dolný Tisovník obnovili kamenné náhrobníky

Na snímke obnovené historické náhrobníky. Foto: TASR/Jozef Poliak

Podľa historika a vedúceho projektu Jána Aláča tieto novohradské náhrobníky vynikali tvarom, bohatosťou ornamentálnej výzdoby a jej farebnosťou.

Horný Tisovník 1. apríla (TASR) - Po Hornom Tisovníku v okrese Detva aj v jeho časti Dolný Tisovník budú mať milovníci histórie a tradičného umenia možnosť spoznať obnovené vzácne historické náhrobníky. Skupina mladých dobrovoľníkov tam totiž zrenovovala tri desiatky zaujímavých kamenných artefaktov, ktoré zhotovili ľudoví tvorcovia – kamenári v rokoch 1870-1910.

Podľa historika a vedúceho projektu Jána Aláča tieto novohradské náhrobníky vynikali tvarom, bohatosťou ornamentálnej výzdoby a jej farebnosťou. "Tie, čo pretrvali do súčasnosti, nie sú len ponurým monotónnym označením hrobu, ale naopak, sú oslavou života," uviedol.

Ľudoví tvorcovia sa pri ich tvare a motívoch inšpirovali renesančnými a neskororenesančnými oltármi evanjelických kostolov. Náhrobníky sú tak akoby malými oltárikmi zasvätenými konkrétnemu zosnulému. Každý z nich je skutočným originálom plným symbolov života, nádeje v zmŕtvychvstanie a viery v ďalší život.

Na náhrobníkoch boli časté motívy srdca, rastlinné ornamenty, kvety, pletence, rôzne podoby hviezd, ružice a podobne. Boli tiež plné svojskej ľudovej poetiky: "Tu spočíva kvet, čo zanechal svet – náhle a v richlosti, alebo Tu spociva ruza, co nahle uvadla, na smrtnu nedelu do vody upadla..."

Výzdoba kamenných náhrobníkov v Dolnom Tisovníku je v porovnaní s ostatnými obcami výrazne plastická, s motívmi, ktoré sa v okolí v takejto podobe nevyskytujú. Náhrobníky, ktoré ľudoví tvorcovia vyhotovovali, nemali výzdobu len z prednej strany, ale ornamentmi a farbami dotvárali i boky a tiež ich zadnú stranu. Na základe ústnej tradície aj istých osobitostí náhrobníkov je predpoklad, že tu pôsobil jeden či viacerí talianski kamenári, od ktorých sa priučili kamenárstvu miestni muži.

Na projekt Záchrana a sprístupnenie bohato tvarovaných a zdobených ľudových náhrobníkov na cintoríne v Dolnom Tisovníku získala obec Horný Tisovník financie z Programu obnovy dediny. Projekt nadviazal na revitalizáciu starého, sto rokov nevyužívaného cintorína v Hornom Tisovníku, ktorá prebiehala v rokoch 2009–2011.