Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Trhmi Pod Bánošom sa otvorí letná sezóna v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návštevníci si tam budú môcť kúpiť domáce výrobky od remeselníkov a ochutnať tradičné regionálne špeciality priamo od farmárov.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Rekordných 60 predajcov sa v sobotu (23.4.) zúčastní na slávnostnom otvorení poľnohospodárskej a letnej turistickej sezóny v Banskobystrickom kraji. Už po piaty raz sa akcia Tradičná chuť jari – Otváranie Bánoša 2016 uskutoční v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Začína sa o 10.00 h a návštevníci si tam budú môcť kúpiť domáce výrobky od remeselníkov a ochutnať tradičné regionálne špeciality priamo od farmárov.

Ako informovali organizátori - Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja, SOŠ Pod Bánošom a občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska v spolupráci s mestom, okrem tradičnej prezentácie včelárstva, školy štepenia ovocných stromčekov či detskej školy varenia pribudnú novinky ako apiterapia a ukážky domáceho využitia a spracovania farmárskeho mlieka.

Nosnou aktivitou podujatia je farmársky trh so zdravými domácimi výrobkami, ako sú produkty z ovčieho mlieka, králičie a kuracie mäso, gazdovské špeciality, víno, med, bylinky, kozmetika či textil. Všetko dopĺňajú tradičné remeselné ľudovo-umelecké výrobky.

Návštevníci budú môcť ochutnať široký sortiment regionálnych jedál najmä z Horehronia, Podpoľania a Hontu. Okrem pečenej jahňaciny aj kozľacinu, divinu, rôzne mäsové špeciality, guľáše, bryndzové halušky, haruľu, huspeninu, ale i múčne jedlá ako lepne, šúľance, langoše, domáce koláče a rôzne druhy štrúdle. Podujatie obohatí ľudová hudba Jána Maka a vystúpenie detského folklórneho súboru Radosť.

Novinkou, ktorá poteší najmä obyvateľov Radvane a Fončordy, je zavedenie bezplatnej kyvadlovej autobusovej dopravy. Ako bude premávať, sa cestujúci dozvedia z vývesiek na zastávkach.