Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Drienčanoch pribudlo osem sôch postáv z Dobšinského rozprávok

Na archívnej snímke "rozprávková" autobusová zastávka v Drienčanoch. Foto: TASR Branislav Caban

Z Dobšinského postáv nechýbajú Dlhý, Široký a Bystrozraký či Janko a Marienka.

Drienčany 7. júla (TASR) – V obci Drienčany v okrese Rimavská Sobota pribudlo osem drevených sôch odkazujúcich na známe príbehy slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. Ako TASR informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, Dobšinský strávil v Drienčanoch značnú časť svojho života a na tamojšej fare sa venoval i tvorivej činnosti.

Okrem nových sôch v rámci projektu vymenili aj staršie zničené sochy s rozprávkovou tematikou, ktoré boli doposiaľ po obci rozmiestnené. „Drevené sochy, ktoré už v obci sú, ako aj tie, ktoré sú predmetom tohto zámeru, dotvárajú celkový kolorit obce a sú súčasťou turistických atrakcií v obci, preto nikdy nie sú propagované samostatne, ale ako súčasť obce a jej turistických atrakcií,“ vysvetlil starosta Drienčan Peter Švoňava.

Osem nových drevených sôch je rozmiestnených na niekoľkých miestach v obci a jej okolí. Z Dobšinského postáv nechýbajú Dlhý, Široký a Bystrozraký či Janko a Marienka. Na náučnom chodníku po Drienčanskom krase možno nájsť postavu Hanky z rozprávky Zlatá priadka. Socha princeznej Milice z románu Valgatha od Ľudovíta Kubániho zas odkazuje na dnes už zaniknutú pevnosť v Drienčanoch a legendy odohrávajúce sa v jej okolí.

Obec si projektom chcela pripomenúť život, dielo a význam Pavla Dobšinského, súčasne však i spestriť zážitok v kultúrno-poznávacom a prírodnom cestovnom ruchu, ktorý obohacuje takmer trojkilometrový okruh náučného chodníka v Drienčanskom krase. Zámer podporila prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

„Táto malebná obec v regióne Gemer má návštevníkom čo ponúknuť. Pôsobí rozprávkovo a v spojení s Pavlom Dobšinským, ktorý je symbolom slovenských rozprávok, má určite skvelý potenciál na to, aby ju objavovalo čoraz viac návštevníkov,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.