Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V tvorivej dielni v Lučenci budú vyrábať drevené pohľadnice

Na ilustračnej snímke drevená vianočná pohľadnica Foto: TASR/Novohradské múzeum a galéria v Lučenci

Pre tento účel majú organizátori napílené drevo z hrušky, ktoré sa na výrobu takýchto pohľadníc najviac hodí.

Lučenec 11. decembra (TASR) – Výroba drevených pohľadníc, ktoré je možné poslať klasickou poštou, bude obsahom tvorivej dielne v nedeľu 13. decembra o 14.00 h v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. TASR o podujatí informovala etnologička NMG Emília Mázorová.

„Bude to originálna pohľadnica z dreva, ktorú si vyrobí každý účastník dielne. Máme pre tento účel napílené drevo z hrušky, ktoré sa na výrobu takýchto pohľadníc najviac hodí,“ priblížila Mázorová, podľa ktorej je však možné použiť aj iné druhy dreva. Malo by však byť sušené aspoň dva roky, aby sa pohľadnica neskrivila.

„Na pohľadnicu si každý bude môcť napísať svoje prianie, prípadne niečo nakresliť či nalepiť. Môže si ju nechať na pamiatku, alebo ju niekomu poslať poštou,“ uviedla etnologička a vysvetlila, že organizátori sú dohodnutí s pobočkou Slovenskej pošty v Lučenci, ktorá tieto pohľadnice v rámci mesta doručí.

Obdobnú tvorivú dielňu v NMG organizovali aj vlani, pričom inšpiráciou im podľa Mázorovej bolo sté výročie prvej svetovej vojny. „V tých časoch bol papier vzácny, takže vojaci používali drevo, ktoré vyhladili a napísali naň text. Takéto pohľadnice sa odosielali aj priamo z frontovej línie,“ načrtla etnologička.

Dodala, že na tvorivú dielňu nie je nutné objednávať sa a potrebný materiál zabezpečia organizátori.