Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Typické políčka a laznícke osídlenie Podpoľania vplyvom ľudí miznú

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Palkovič

"Osobné záujmy jednotlivcov prevyšujú nad verejným záujmom a veľakrát aj nad zákonom," zhrnula Miriam Turayová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia Poľana.

Zvolen 18. mája (TASR) – Krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz, tvrdí to Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia Poľana. V stanovisku, ktoré TASR poskytla Miriam Turayová zo správy, informujú, že na krajinu je vyvíjaný neudržateľný tlak.

Ako dodáva, políčka i rozptýlené laznícke osídlenie pomaly a nenápadne miznú. Pripomína, že krajina znáša požiadavky ľudí a mení sa pod ťarchou množstva zásahov. Podľa nej sem patria rodinné bungalovové domy, škandinávske drevenice a aj ázijské jurty v strede úrodných polí. "Osobné záujmy jednotlivcov prevyšujú nad verejným záujmom a veľakrát aj nad zákonom," zhrnula.

Poznamenala tiež, že pre súčasnú situáciu zvolala správa stretnutie odborníkov v oblasti územného plánovania regiónu Podpoľania. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia z Ministerstva životného prostredia SR, Banskobystrického samosprávneho kraja i riaditeľstva Štátnej ochrany prírody SR. Účasť mali aj Slovenská agentúra životného prostredia, stavebné úrady i samosprávy. "Otvorená diskusia sa venovala téme tvorby krajiny v 21. storočí, ekologickým aspektom územného plánovania a legislatíve," podotkla.

Turayová zdôraznila, že konkrétne riešenia je možné uskutočniť už aj v súčasnosti. "Prísnejšie a podrobnejšie skúmať kumulatívne vplyvy na krajinu, ktoré zohľadňujú globálny dosah i lokálne vzťahy," konštatovala a doplnila, že územné plány treba pripravovať s dlhodobou perspektívou a chrániť tradičný vzhľad krajiny. Brať na zreteľ je tiež potrebné najmä zákony prírody, rešpektovanie záplavových území, zosuvy i klimatickú zmenu. "Rešpektovať treba aj miesta na oddych a rekreáciu, plochy na hospodárenie, ako aj kultúrno-spoločenské tradície a históriu regiónu," ukončila.