Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti vo Zvolene bude bohatý a pestrý

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Slávnostné ukončenie Týždňa česko-slovenskej vzájomnosti sa uskutoční 9. októbra o 11.00 h v študovni a čitárni a to prednáškou Život a dielo P. J. Šafárika.

Zvolen 4. októbra (TASR) - Predstavenie Dlhý, Široký a Bystrozraký v podaní pražského bábkového Divadla Piškot odštartuje v pondelok 5. októbra o 10.00 h v Krajskej knižnici Ľ. Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene 11. ročník Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti. Tento rok je podujatie súčasťou Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti v Mesiaci českej a slovenskej kultúrnej vzájomnosti pod záštitou ministra kultúry ČR Daniela Hermana.

Ako pre TASR uviedla pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska, aktivity týždňa budú realizované formou bábkových divadiel pre deti, besied, výstav. Prednášky počas týchto dní sú už tradične zamerané na témy približujúce obe národné kultúry.

V dňoch 5. októbra – 5. novembra bude v priestoroch Študovne a čitárne knižnice sprístupnená výstava Pavel Jozef Šafárik, ktorá približuje život a dielo tejto významnej českej a slovenskej osobnosti. Predstavuje ho ako zakladateľa modernej slavistickej vedy, pedagóga a riaditeľa gymnázia v Novom Sade, knihovníka a riaditeľa Univerzitnej knižnice v Prahe, jazykovedca, historika, etnografa a redaktora. Výstavu pripravila Štátna vedecká knižnica v Košiciach.

V dňoch 5. – 9. októbra bude v priestoroch oddelenia literatúry pre deti a mládež KKĽŠ sprístupnená výstava českej literatúry pre deti, ktorá priblíži detskú literatúru českých autorov z fondov knižnice. Pripravili ju pracovníčky krajskej knižnice.

Od 5. - 9. októbra sa na oddelení literatúry pre deti a mládež KKĽŠ uskutoční séria podujatí pre chlapcov a dievčatá základných škôl pod názvom Rozprávky sú pohádky. Podujatia budú zrealizované formou hlasného čítania českých rozprávok a budú spojené s prezentovaním spoločných a odlišných znakov českého a slovenského jazyka.

V utorok 6. októbra o 10.00 h sa v študovni a čitárni knižnice uskutoční prezentácia dvojjazyčnej knihy Pohádečko moje – Rozprávočka moja od J. T. Mettlerovej. Prezentácia bude spojená s besedou a výstavou ilustrácií výtvarníčky A. Švolíkovej. Kniha je ďalším prírastkom v edičnej činnosti Viery Kučerovej z občianskeho združenia BonaFide Praha, ktorá sa venuje prezentovaniu slovenčiny v Českej republike.

Vo štvrtok 8. októbra o 10.00 h bude v študovni a čitárni dvojjazyčné bábkové predstavenie Rozprávky jsou pohádky. Pripravilo ho občianske združenie BonaFide Praha s rozprávkami F. Hrubína a M. Rúfusa.

Slávnostné ukončenie Týždňa česko-slovenskej vzájomnosti sa uskutoční 9. októbra o 11.00 h v študovni a čitárni a to prednáškou Život a dielo P. J. Šafárika.

Hlavnými organizátormi podujatia sú Český spolok vo Zvolene, Banskobystrický samosprávny kraj – Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Občianske združenie BonaFide Praha. Koná sa s finančnou podporou Úradu vlády SR, Ministerstva kultúry a Ministerstva zahraničných vecí ČR.