Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Týždeň vzájomnosti vo Zvolene otvorili výstavou o českých umelcoch

Foto z detskej časti knižnice. Foto: kskls.sk

Na výstave predstavujú umelcov pôsobiacich a žijúcich v Košiciach od vzniku Československa.

Zvolen 3. novembra (TASR) - Výstava Českí divadelníci a hudobníci v Košiciach po roku 1918, ktorá predstavuje umelcov pôsobiacich a žijúcich v Košiciach od vzniku Československa, otvorila dnes v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene jubilejný, 10. ročník podujatia Týždeň česko–slovenskej vzájomnosti.

Výstavu pripravila Štátna vedecká knižnica v Košiciach. Zostavila ju a graficky spracovala Daniela Slezáková s cieľom prehĺbiť česko-slovenské kultúrne vzťahy.

V oddelení literatúry pre deti a mládež zároveň sprístupnili výstavu českej literatúry pre deti, ktorá priblíži detskú literatúru českých autorov z fondu krajskej knižnice.

Po celý týždeň sa zároveň uskutoční séria podujatí pre deti základných škôl s názvom Čarovný svet českých rozprávok. Podujatia budú zrealizované formou premietania a čítania českých rozprávok, ktoré budú spojené s prezentovaním spoločných a odlišných znakov českého a slovenského jazyka.

Slávnostné ukončenie Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti bude v piatok, 7. novembra. Vtedy sa uskutoční aj prednáška Martina Mázora o Václavovi Havlovi.

Hlavnými organizátormi podujatia sú Český spolok vo Zvolene a Banskobystrický samosprávny kraj – Krajská knižnica Ľudovíta Štúra. Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí ČR.