Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Úhyn rýb v priehrade Ružiná je prirodzený, tvrdia vodohospodári

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vodná stavba Ružiná bola vybudovaná v období rokov 1969 - 1973, do trvalej prevádzky bola uvedená v roku 1974.

Ružiná 21. mája (TASR) – Úhyn rýb v priehrade Ružiná v okrese Lučenec, ktorá je v súčasnosti pre rekonštrukciu z väčšej časti vypustená, je prirodzeným javom a nesúvisí s aktuálnym znížením hladiny vody. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„Ide o každoročný jarný úhyn tolstolobika, ktorý v našich vodách nemá prirodzeného predátora. Hynie tak na starobu,“ konkretizoval Bocák s tým, že tohto roku zaznamenali 12 uhynutých jedincov.

Dodal tiež, že komplexný odlov rýb z nádrže, ktorý bol plánovaný na marec, musel byť pre pandémiu nového koronavírusu odložený a súčasné klimatické podmienky už naň nie sú vhodné. „Z tohto dôvodu bol presunutý na jeseň,“ avizoval hovorca SVP.

Vodná stavba Ružiná bola vybudovaná v období rokov 1969 - 1973, do trvalej prevádzky bola uvedená v roku 1974. Účelom priehrady s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny, vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku, akumulácia vody pre zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo, ale aj využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni, či rekreácia a rybárstvo.