Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Ukážky splavovania dreva vo vodnom žľabe prilákali stovky ľudí

Vodný žľab Rakytovo pri Dolnom Harmanci je jedinečnou národnou kultúrnou pamiatkou, za ktorú bol vyhlásený pred 22 rokmi. V minulosti sa využíval na spúšťanie vyťaženého dreva z neprístupného lesného terénu až do dolín. Uplynulé dva roky sa plavenie dreva kvôli pandémii nekonalo, ale v túto poslednú aprílovú sobotu sa v unikátnom drevenom vodnom žľabe začalo spúšťať drevo, v Rakytove pri Dolnom Harmanci 30. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mestské lesy Banská Bystrica, ktoré územie, kde sa žľab nachádza, obhospodarujú, ponúkli návštevníkom ešte pred samotným splavom dreva drevorubačské raňajky.

Banská Bystrica/Dolný Harmanec 30. apríla (TASR) – Stovky ľudí prilákalo v sobotu nad Dolný Harmanec v okrese Banská Bystrica plavenie dreva v jedinom vodnom žľabe, nachádzajúcom sa na území Slovenska. Ukážky tohto najstaršieho spôsobu prepravy dreva sa prezentujú vo vodnom žľabe Rakytovo od roku 2007.

Mestské lesy Banská Bystrica, ktoré územie, kde sa žľab nachádza, obhospodarujú, ponúkli návštevníkom ešte pred samotným splavom dreva drevorubačské raňajky. „Je to klasický chlieb s masťou a soľou a keďže je jar a sezóna medvedieho cesnaku, tak na chlebe nechýba ani táto rastlina,“ povedal TASR hlavný inžinier Mestských lesov Banská Bystrica Jozef Jankov.



V minulosti sa využívalo drevo z lesov v okolí Banskej Bystrice buď ako palivo, alebo na výrobu úžitkových predmetov a sortimentu. Na miesto spracovania bolo spúšťané suchými šmykmi, tzv. rizňami, potom vodnými žľabmi a následne splavované po vodných tokoch. Na území banskobystrických lesov existovali funkčné vodné žľaby v dolinách Cenovo, Prášnica a Rakytovo. Rakytovský vodný žľab meria 2450 metrov.

Podľa Jankova táto národná kultúrna pamiatka sa za dlhé roky značne poškodila a zostala čiastočne znefunkčnená. Mesto sa rozhodlo pre jej opravu už v roku 2006. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli vtedy 1,5 milióna slovenských korún (asi 50.000 eur).

Vodný žľab Rakytovo pri Dolnom Harmanci je jedinečnou národnou kultúrnou pamiatkou, za ktorú bol vyhlásený pred 22 rokmi. V minulosti sa využíval na spúšťanie vyťaženého dreva z neprístupného lesného terénu až do dolín. Uplynulé dva roky sa plavenie dreva kvôli pandémii nekonalo, ale v túto poslednú aprílovú sobotu sa v unikátnom drevenom vodnom žľabe začalo spúšťať drevo, v Rakytove pri Dolnom Harmanci 30. apríla 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Aj napriek tomu, že žľab sa dnes využíva na samotné splavovanie len v minimálnej miere, je vystavený vonkajším prírodným vplyvom, čo spôsobuje jeho poškodzovanie. Prejavilo sa to aj počas extrémnych meteorologických udalostí v posledných dvoch rokoch, kedy bola časť žľabu zničená prívalovými dažďami. Na inú časť zasa po veternej kalamite padli stromy. Mestské lesy sa preto rozhodli uskutočniť ďalšiu rekonštrukciu. Vlani na obnovu žľabu preinvestovali takmer 11.000 eur. V oprave pokračujú aj v tomto roku, kedy sa počíta s investíciou vo výške približne 7000 eur. „Aj pre stále ešte poškodený žľab splavíme dnes drevo len na časti jeho dĺžky,“ pripomenul Jankov.

Rakytovský žľab počas roka navštívi množstvo turistov a exkurzií. Je miestom hlavných cvičení študentov Lesníckej fakulty TU vo Zvolene, ako aj výkonu lesnej pedagogiky. Patrí medzi jeden z hlavných symbolov banskobystrických lesov, preto mestskí horári považujú starostlivosť o túto kultúrnu pamiatku za vysoko prestížnu záležitosť.