Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Unikátny organ v Kostole sv. Kataríny predvedú aj návštevníkom hradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Organ má 47 registrov a 3475 znejúcich píšťal.

Kremnica 3. augusta (TASR) - V kremnickom Kostole sv. Kataríny sa nachádza jeden z významných nástrojov v chrámovom priestore na Slovensku. Organ, ktorý postavila v roku 1992 firma Rieger-Kloss z Krnova, môžu návštevníci najnovšie spoznať aj prostredníctvom špeciálnych hudobných podujatí.

"Pre návštevníkov Mestského hradu v Kremnici ponúkame okrem prehliadky hradného areálu a jeho expozícií aj prehliadku Kostola sv. Kataríny obohatenú o ukážky organovej hudby, vďaka ktorým budú mať možnosť tento výnimočný hudobný nástroj nielen vidieť, ale aj počuť," uviedla Miriam Kostrianová z Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Kostrianová priblížila, že organ má 47 registrov a 3475 znejúcich píšťal. Zaujímavosťou je rozdelenie jeho jednotlivých častí v priestore kostola, ktoré vychádza z architektonických špecifík chrámu. Päť častí je rozložených na chóre a šiesta umiestnená vo výklenku bočného chóru.

"Vďaka kvalitnému vyhotoveniu, intonácii píšťal, zvukovej koncepcii, rozmiestneniu a mimoriadne dobrým akustickým podmienkam priestoru poskytuje tento organ poslucháčovi originálny zvukový zážitok. Všetky tóny, od najhlbších po najvyššie, ako aj farby registrov znejú veľmi dobre a vyrovnane," podotkla Kostrianová.

Možnosti organa podľa nej vyhovujú na interpretáciu organovej literatúry rôznych štýlových období, ako aj na liturgickú hru. Okrem liturgickej hry je pravidelne využívaný na koncertné účely a uskutočnilo sa na ňom i viacero CD nahrávok.

Ukážky klasických skladieb od známych autorov, ako aj od súčasných skladateľov a hudobné ukážky známych filmových melódií v podaní Miroslava Sebastiana Zarembu si môžu návštevníci vychutnať v počas troch augustových nedieľ (9. 8., 16. 8., 23. 8.) vždy v čase o 11.00 a 13.00 h a tiež v sobotu 15. augusta o 13.00 h.