Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Úrad považuje vysvedčenie pre Kotlebu za výmysel platených aktivistov

Na snímke verejné odovzdávanie vysvedčenia predsedovi BBSK a Happening s odovzdaním vysvedčenia pre najhoršieho žiaka v kraji Mariána Kotlebu 28. septembra 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Vysvedčenie s celkovou známkou 4,46, čo je medzi štvorkou a päťkou, Kotlebovi vystavili aktivisti za doterajšiu prácu.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) – V slušnej spoločnosti anonymný názor nie je považovaný za názor, a preto považujeme známky za výmysel. Tvrdí to v reakcii na dnešné odovzdávanie nelichotivého vysvedčenia predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík.

Vysvedčenie s celkovou známkou 4,46, čo je medzi štvorkou a päťkou, Kotlebovi vystavili aktivisti za doterajšiu prácu. Monitorovali a vyhodnocovali činnosť kraja v 19 oblastiach a vychádzali pri tom z rozhovorov 71 respondentov, prevažne starostov a primátorov, ktorých mená ponechali v anonymite.



"Dnes navštívila Úrad BBSK skupina mimovládnych aktivistov, aby odovzdala predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi vysvedčenie za doposiaľ vykonávanú činnosť. Známky boli vypočítané na základe dotazníkov rozdaných anonymným osobám, ktoré si vraj neželajú byť menované. Pripomíname, že v slušnej spoločnosti anonymný názor nie je považovaný za názor a preto považujeme známky za výmysel profesionálne platených mimovládnych aktivistov a samozvaných 'odborníkov' na verejnú správu," uvádza sa v stanovisku Úradu BBSK.

"Vysvedčenie predstavuje výsledok projektu WatchBBSK, zameraného na monitorovanie a kritizovanie súčasného vedenia BBSK, na ktorý dostala mimovládna organizácia Quo vadis, o. z., dotáciu z Ministerstva kultúry SR vo výške 50.000 eur na rok. Vysvedčenie sme sa aj napriek vymyslenému negatívnemu hodnoteniu rozhodli zverejniť v originálnej podobe aj so zvýraznenými pravopisnými chybami, pretože ho považujeme za ukážkový príklad plytvania verejných zdrojov na nezmyselné projekty," konštatuje sa v stanovisku Úradu BBSK.

Ako dnes na tlačovej besede ešte pred odovzdávaním vysvedčenia uviedla koordinátorka projektu WatchBBSK Ingrid Kosová, monitoring nerobili preto, aby zdiskreditovali Mariana Kotlebu. "Bol zameraný na to, aby sme reálne zhodnotili jeho činnosť vo funkcii a či tí voliči, čo mu dali šancu vo voľbách, môžu mať aj nejaký pozitívny pocit z toho, že mu dali hlas," dodala Kosová.