Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Bystrici urobili pred 10 rokmi prvú roboticky asistovanú operáciu

Na archívnej snímke areál Nemocnice s poliklinikou F. D. Roosewelta na Námestí Ludvíka Svobodu v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Robotické centrum v Banskej Bystrici sa od začiatku kreovalo ako multiodborové. Jeho súčasťou bola urológia, chirurgia a gynekológia. Neskôr pribudlo krčné lekárstvo.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) – Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici si v týchto dňoch pripomína desať rokov od prvej roboticky asistovanej operácie na Slovensku.

"Po dôkladnej príprave operačných tímov bol dovezený operačný robot daVinci Si HD. Po jeho inštalácii a preškolení tímu sa u nás vykonala prvá roboticky asistovaná radikálna prostatektómia pre karcinóm prostaty u vtedy 59-ročného pacienta. Operáciu vykonal Vladimír Baláž, prednosta urologickej kliniky pod dohľadom Jana Schramla z robotického pracoviska v Ústí nad Labem v Českej republike, kde sa bol celý tím školiť," reagovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Robotické centrum v Banskej Bystrici sa od začiatku kreovalo ako multiodborové. Jeho súčasťou bola urológia, chirurgia a gynekológia. Neskôr pribudlo krčné lekárstvo.

"V súčasnosti sme urobili už takmer 3000 robotických výkonov pre pacientov z celého Slovenska," priblížil prednosta Baláž, ktorý je vedúcim Centra robotickej chirurgie v Banskej Bystrici.

Podľa neho vzhľadom na rastúci počet výkonov a enormný záujem pacientov z celého Slovenska bol "starý" robot vymenený za dva najnovšie robotické systémy daVinci 4. generácie. Tieto robotické systémy prinášajú do nemocnice najmodernejšie chirurgické technológie pre pacientov a zdravotníckych pracovníkov.

Robotické pracovisko je lokalizované v samostatných priestoroch, ktoré umožňujú plne efektívne využiť technológiu i personál. Operácie sú určené najmä pre pacientov s onkologickými ochoreniami. Prinášajú im výhodu operačného výkonu s minimálnou traumatizáciou, presným a šetrným vedením operácie, výhodu minimálnych operačných komplikácií. Rovnako krátky pobyt v nemocnici a rýchlu rekonvalescenciu s návratom k normálnemu životu. Pre operatérov prináša výhodu presnej orientácie v operačnom poli, 3D videnie a možnosť zväčšenia oblasti, ktorú operujú, a to až desaťnásobne.