Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Banskobystrický kraj

V Bábkovom divadle na Rázcestí budú mať (anti)valentína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková, bude to večer venovaný láske, hormónom šťastia a všetkým milovaným ženám.

Banská Bystrica 11. februára (TASR) - V Bábkovom divadle na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici budú mať 14. februára na deň zamilovaných (anti)valentína. Divadlo a jeho Štúdio T.W.I.G.A. sa totiž dlhodobo hlási k podpore medzinárodnej kampane V-Day za skončenie rodovo podmieneného násilia páchaného na ženách a hnutie V - Day si za svoj "day" symbolicky zvolilo 14. február, deň valentínskeho sviatku.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková, bude to večer venovaný láske, hormónom šťastia a všetkým milovaným ženám. "Večer venovaný mýtom a skutočnosti, v akej sa ocitnú mnohé plody lásky a slovenské mamy," priblížila.

Program je vyskladaný z troch častí - scénického čítania, premietania filmu a diskusie. Čítať sa budú Vagína monológy - svetoznáme dielo Eve Ensler, ktoré v roku 1998 odštartovali kampaň V-Day. Vybraté časti z diela čítajú bystrické ženy a aktívne mamy Martina Cítenyi, Diana Javorčíková, Veronika Zelinová.

Premietne sa tiež dokumentárny film režisérky Zuzany Límovej Medzi nami, ktorý v čase vzniku vyvolal rozruch ohľadom pôrodníckej praxe na Slovensku.

Diskusia po filme bude s právničkou Jankou Debrecéniovou a režisérkou Zuzanou Límovou a publikom o viditeľnom, ale stále normalizovanom násilí a inom porušovaní ľudských práv žien v pôrodniciach.

Večer začína o 19.00 h v divadelnej sále BDNR na Skuteckého ulici č. 14. Akcia sa koná v spolupráci so združením Občan, demokracia a zodpovednosť Bratislava a združením Ženské kruhy Trnava. Výťažok z večera bude venovaný združeniu Ženské kruhy, ktoré sa venuje právam žien a systematicky poukazuje na pretrvávajúcu škodlivú zdravotnícku prax v pôrodniciach.