Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici budú hľadať odpoveď, či sú stromy v meste hrozbou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na túto otázku budú hľadať odpoveď účastníci dnešného podujatia z cyklu Záhradné dišputy.

Banská Bystrica 11. mája (TASR) – Sú stromy v meste problémom pre ľudí alebo pre samotné stromy - na túto otázku budú hľadať odpoveď účastníci dnešného podujatia z cyklu Záhradné dišputy, ktoré sa koná v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici.

"Podujatie má dve časti, od 10.00 h sa začína workshop s ukážkami diagnostiky a ošetrenia drevín. Témou je aj stanovenie potrebných zákrokov pre zabezpečenie prevádzkovej bezpečnosti stromov v súvislosti s miestom, na akom rastú. Od 13.00 h sa bude diskutovať o tom, ako dobre spolunažívať so stromami v meste. Je to priestor pre konfrontáciu názorov, veď dišputy, to je učené, odborné 'hádanie sa'," priblížila organizátorka Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis.

Lektorom podujatia je Tomáš Fraňo, člen správnej rady ISA, certifikovaný arborista European Arboricultural Council a International Society of Arboriculture. Spolu s hosťami povie, do akej miery sú stromy v meste nebezpečenstvom alebo nevyhnutnosťou. Pre niektorých je totiž veľký strom potenciálnou hrozbou pre životy a majetok obyvateľov, iní zasa vidia v priestore, kde dreviny rastú, budúce parkovacie miesta, ale všetci zhodne si v horúcom lete pod nimi v tieni radi oddýchnu.

Záhradné dišputy sa uskutočnia v rámci Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia pre sociálne zmeny.