Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici budú na Luciu vymetať kúty mesta od zlých síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vianoce pod Urpínom ponúknu obyvateľom i návštevníkom mesta počas decembra zvyky a tradície, ktoré sú typické pre tieto sviatočné dni.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) – Námestie SNP bude počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc zdobiť tentoraz vianočný strom zo sídliska Fončorda, z Moskovskej ulice. Mesto ho plánuje inštalovať v utorok ráno (27.11.), rozsvieti ho však, ako je už tradíciou, až na Mikuláša. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.

Vianoce pod Urpínom ponúknu obyvateľom i návštevníkom mesta počas decembra zvyky a tradície, ktoré sú typické pre tieto sviatočné dni.

"Vlani sme si pripomenuli sviatok svätej Barbory. Tento rok sa budeme venovať menu Lucia, ktoré sa spája so 'stridžími' dňami. V minulosti bolo zvykom, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. V Banskej Bystrici sa o to postarajú Folklórny súbor Urpín a detský súbor Radosť," dodala Mojžišová.

K pochôdzke s lampášmi sa môže pripojiť každý 13. decembra o 16.00 h. Začína sa na Dolnej ulici a ako tvrdia organizátori, lampáše sú potrebné, "aby sme si posvietili na všetky kúty, ktoré budeme vymetať".