Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sa začal festival Artorium, rieši hodnotu umenia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Na Fakulte dramatických umení Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici sa v pondelok začal 13. ročník medzinárodného divadelného festivalu vysokých umeleckých škôl Artorium. Do 19. októbra divákom ponúkne okrem divadelných predstavení aj premietanie filmov, hudobné koncerty, výtvarné výstavy či umelecké kvízy a súťaže v hereckej improvizácii. TASR o tom informovala Katarína Viludová z AU.

"Festival, ktorý sa pýta na hodnotu umenia v spoločnosti, ponúkne aj tento rok kvalitné divadelné predstavenia zahraničných univerzít, ale i produkciu Vysokej školy múzických umení v Bratislave a banskobystrickej akadémie," konštatovala manažérka Divadla AU Jana Ovšonková. Predstaví sa Akadémia múzických umení v Prahe, Akadémia umení v Belehrade a Národná divadelná akadémia Krakov, pobočka Vroclav.

Súčasťou festivalu sú diskusie po predstaveniach a workshopy. Tohtoroční lektori prinesú tvorivé dielne zamerané na herectvo, réžiu a tanec. Vstup na všetky predstavenia, workshopy a sprievodné podujatia je bezplatný. Keďže ide o festival s medzinárodnou účasťou, predstavenia budú obsahovať titulky v anglickom jazyku a diskusie budú podľa potreby tlmočené aj do slovenského jazyka.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.