Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici u 53-ročnej ženy potvrdili rubeolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rubeola, alebo aj ružienka, sa prenáša kvapôčkovou infekciou a dotykom. Od nákazy do prvej vyrážky môže uplynúť až 18 dní, priblížila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici M. Tolnayová.

Banská Bystrica 2. novembra (TASR) - V banskobystrickej nemocnici bola hospitalizovaná 53-ročná žena, u ktorej laboratórne vyšetrenia potvrdili rubeolu. Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová informovala, že ide o importovanú nákazu. Žena bola v septembri na Malorke.

Očkovanie u pacientky nezistili vzhľadom k stratenej zdravotnej dokumentácii. "Rubeola, alebo aj ružienka, sa prenáša kvapôčkovou infekciou a dotykom. Od nákazy do prvej vyrážky môže uplynúť až 18 dní," priblížila Tolnayová.

Drobné ružové nesvrbivé vyrážky sa šíria z tváre na trup a po dvoch - troch dňoch miznú. Ochorenie si nevyžaduje špeciálnu liečbu, pokiaľ sa nevyskytnú závažné komplikácie. Chorí by mali byť izolovaní. Rubeola je nebezpečná pre tehotné neočkované ženy.