Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici zaznie známe organové dielo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Diana Semanová

Labyrint sveta a raj srdca od českého skladateľa Petra Ebena na texty Jána Amosa Komenského uvedú organista Marek Vrábel a recitátor Štefan Bučko.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Jedno z najsugestívnejších diel organovej literatúry, Labyrint sveta a raj srdca od českého skladateľa Petra Ebena na texty Jána Amosa Komenského uvedú organista Marek Vrábel a recitátor Štefan Bučko v banskobystrickej Katedrále sv. Františka Xaverského po Pamiatke zosnulých, v nedeľu (3. 11.). TASR informovala PR manažérka Andrea Serečinová.

Petr Eben (1929 – 2007) patril k najvýznamnejším českým skladateľom 20. storočia. Jeho tvorba a umelecké pôsobenie bolo úzko späté s duchovnou inšpiráciou a s organom, ktorému venoval nielen svoju kompozičnú, ale aj interpretačnú aktivitu. Labyrint sveta a raj srdca na Komenského slávne dielo o zmysle pozemského bytia dlho uvádzal len sám autor v živej, improvizovanej podobe. V roku 2002 sa rozhodol dielo fixovať do nôt a umožniť mu rôzne interpretačné pohľady vďaka prístupu ďalších interpretov. Prvým slovenským organistom rozsiahleho a náročného diela bol Marek Vrábel, ktorý ho premiéroval v Slovenskom rozhlase v Bratislave v spolupráci so skladateľovým synom Markom Ebenom. Obaja uviedli dielo s veľkým úspechom aj na Bratislavských hudobných slávnostiach v roku 2017. Dielo bude uvedené v origináli, v dobovej češtine 17. storočia. Koncert pripravilo občianske združenie ORGANYzácia. Vstup na koncert je voľný.