Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Štiavnici pribudol ďalší stánok pre lokálnych výrobcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Projekt Malého rínku pripravila OOCR Región Štiavnica spolu s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Banská Štiavnica 12. septembra (TASR) - Na Malom rínku na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici pribudol v týchto dňoch ďalší multifunkčný stánok, v ktorom lokálni producenti, remeselníci a umelci prezentujú a predávajú svoje diela. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Štiavnica Igor Kuhn.

"V regióne Banská Štiavnica je podpora drobných remeselníkov a producentov pomerne dobre zavedená. Máme regionálnu značku kvality Hont, ktorá dohliada na kvalitu regionálnych výrobkov a použitých materiálov pri výrobe. Okrem toho tu fungujú dve organizácie zastrešujúce lokálnych malovýrobcov, ktorí majú v Banskej Štiavnici malú predajňu," priblížil situáciu Kuhn. "Rozhodli sme sa rastúci trend podporiť a už v roku 2017 sme v spolupráci s mestom Banská Štiavnica zriadili dva predajné stánky s koncepciou trhoviska, tzv. Malý rínok. Tie však nestačia pokrývať aktuálne potreby a dopyt. Preto vznikol už v poradí tretí predajný multifunkčný stánok, ktorý slúži aj ako oddychové miesto," doplnil.

"Stánok je použiteľný aj v náročnom, nerovnom teréne a dobre skladovateľný. Obsadenosť stánkov od mája do septembra zabezpečuje OZ Umenie a remeslá Štiavnice na základe zmluvy s OOCR Región Štiavnica, ale sú otvorené všetkým, ktorí spĺňajú kritériá vlastnej výroby a štandardu spracovania," uviedla pre TASR projektová koordinátorka OOCR Región Štiavnica Zuzana Parajová. "Aktuálne máme zhruba desať remeselníkov, ktorí sa na stánku striedajú, priebežne však oslovujeme ďalších a vytvárame im priestor na podporu kreativity. Nájdete tu výrobky od včelára, keramiku z prírodných materiálov, šperky z recyklovaných plastov, šité hračky z ľanu, brúsené minerály a mnoho ďalších," dodala.

Projekt Malého rínku pripravila OOCR Región Štiavnica spolu s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). BBSK projekt podporil cez Rozvojovú agentúru BBSK sumou takmer 2000 eur a OOCR Región Štiavnica prispel z vlastných zdrojov sumou 200 eur.