Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Štiavnici v Galérií J. Bindera vystavuje tvorbu O. Paštéková

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Oľga Paštéková (1984) absolvovala v rokoch 2003 – 2009 štúdium maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri profesora Ivana Csudaia.

Banská Štiavnica 30. mája (TASR) - Prezentáciu aktuálnej tvorby slovenskej umelkyne Oľgy Paštékovej predstavuje v týchto dňoch Galéria Júliusa Bindera v Banskej Štiavnici. Výstava má názov Bottom Time.

"Autorka dlhodobo buduje svoj program v maľbách a paneloch s osobným apelom a výzvou o odľudštenom súčasnom svete a deštruktívnom vzťahu k prírode a ostatným živým tvorom," približuje tvorbu vystavujúcej umelkyne galéria.

Kolekcia, pripravená špeciálne pre banskoštiavnickú Galériu Júliusa Bindera, prináša trochu odlišný hlas a vizuálne podobenstvá. "Ide o najnovší cyklus maliarskych diel, ktoré vznikli priamo pod vplyvom jej rezidenčného pobytu v portugalskom Porte v minulom roku 2022," pripomína galéria.

Názov Bottom Time je výrazom z potápačského sveta pre čas klesania a štartu vynárania sa z vody. "Tento cyklus je tak akoby celý čas ponorený do tohto podvodného sveta, sveta živého oceánu, vodného živlu a modrosvet(l)a," uvádza galéria.

Oľga Paštéková (1984) absolvovala v rokoch 2003 – 2009 štúdium maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri profesora Ivana Csudaia, ako aj ďalšie štúdium a rezidenčné pobyty v zahraničí. Žije a tvorí v Bratislave a vo Viedni.

Galéria Júliusa Bindera vznikla v roku 2019 a nachádza sa v barokovom meštianskom dome zo 17. storočia. Galéria je pomenovaná po stavebnom inžinierovi Júliusovi Binderovi, ktorý sa zaslúžil o rekonštrukciu tohto domu v podobe, v akej ho návštevníci mesta vidia dnes.

Výstava bude sprístupnená do 26. júna 2023.