Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji mierne stúpli akútne respiračné ochorenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tomto týždni RÚVZ eviduje 4875 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť viac ako 1450 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) – Mierny vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji oproti minulému týždňu zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Pre zvýšenú chorobnosť je prerušený výchovno-vzdelávací proces v troch materských školách v okrese Lučenec. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

V tomto týždni RÚVZ eviduje 4875 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť viac ako 1450 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni. Najviac chorých je v okresoch Lučenec, Revúca, Zvolen, Rimavská Sobota a Banská Bystrica.

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 371 prípadoch v rámci kraja, čo je asi 110 chorých na 100.000 ľudí. Trápi ich najmä v okresoch Lučenec, Poltár, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica a Banská Štiavnica.

Podľa Tolnayovej z hľadiska veku ochorenia postihujú najmä vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva i deti základných škôl. Najnižší výskyt je medzi seniormi.