Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji odštartovala sezóna zážitkových vlakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

V kraji jazdia zážitkové vlaky už tretiu sezónu, k Horehronskému expresu sa postupne pridali Banícky a Zbojnícky expres.

Banská Bystrica 4. júla (TASR) – Historicky prvou jazdou odštartoval v sobotu (3. 7.) Expres 34 tunelov sezónu historických zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji. Ako TASR informovala Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus, súčasťou prvej jazdy nového zážitkového vlaku bolo i stretnutie baníkov a 'vláčikárov' v historickej Kremnici.

„Stretnutie 'vláčikárov' a baníkov je rovnako významnou udalosťou ako prvá jazda Expresu 34 tunelov. Predstavitelia združení a klubov historických vlakov a baníckych združení sa bežne nestretávajú,“ vysvetlila Eva Macuľová z KOCR Banskobystrický kraj Turizmus s tým, že obe komunity si pri tejto príležitosti vymenili vzájomné dary.

V Banskobystrickom kraji jazdia zážitkové vlaky už tretiu sezónu, k Horehronskému expresu sa postupne pridali Banícky a Zbojnícky expres. Tohtoročnou novinkou je Expres 34 tunelov, ktorí záujemcov prevezie po Trati SNP z Banskej Bystrice do Kremnice a späť cez Starú Kremničku a Zvolen.

„Okrem toho, že pasažieri vnímajú už samotnú jazdu ako zážitok, pre nás je dôležitý aj fakt, že expresy zavezú ľudí na miesta, kde chceme podporiť rozvoj cestovného ruchu. Za predchádzajúce dve sezóny naše expresy previezli takmer 5200 pasažierov,“ priblížil podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

V aktuálnej sezóne je pre záujemcov v rámci Banskobystrického kraja k dispozícii ešte 11 jázd zážitkových vlakov, rezervácie je možné urobiť na stránke portálu Za horami, za dolami. „Jednotlivé jazdy sa veľmi rýchlo predávajú, lístky na Expres 34 tunelov boli celkom vypredané už dva týždne pred prvou jazdou,“ upozornila Daniela Chrančoková z KOCR Banskobystrický kraj Turizmus.