Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V banskobystrickom kraji si posvietili na železničné stanice a vlaky

Stanica Kozárovce Foto: Tablet.TV

Jedným z hlavných cieľov akcie bolo predchádzanie krádežiam v prípade osôb, batožiny cestujúcej verejnosti či pátranie po osobách a veciach, dodržiavanie predpisov súvisiacich s bezpečnosťou.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) – Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (PZ) v Banskej Bystrici vykonalo vo štvrtok (22. 11.) a v piatok policajnú akciu pod názvom Modrá 24, zameranú predovšetkým na ochranu života, zdravia a majetku v obvode železničných dráh. Zistilo pri nej 32 priestupkov a trestný čin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. TASR o tom v piatok informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

"Zúčastnilo sa na nej 30 policajtov železničnej a dopravnej polície. Počas akcie vykonali kontrolu 74 vlakov osobnej prepravy a 22 železničných staníc. Skontrolovali 56 osôb," uviedla hovorkyňa.

Podľa nej jedným z hlavných cieľov akcie bolo predchádzanie krádežiam v prípade osôb, batožiny cestujúcej verejnosti či pátranie po osobách a veciach, dodržiavanie predpisov súvisiacich s bezpečnosťou a plynulosťou železničnej dopravy a cestnej premávky na priecestiach.

"Policajti sa zamerali aj na chodcov pohybujúcich sa v blízkosti železničných dráh. Dôraz kládli na bezpečné prechádzanie cez priecestia na miestach na to určených a tiež opäť poukázali na dôležitosť používania reflexných prvkov. Nerešpektovaním zákazu prechádzať cez železničnú trať mimo vyznačených priechodov chodci porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale najmä ohrozujú svoje životy. Naším cieľom boli teda i povinnosti chodcov v cestnej premávke, povinnosti vodičov a s tým súvisiaca kontrola zákazu požívania alkoholických nápojov či iných návykových látok pred jazdou alebo počas jazdy. Mnohokrát sú aj oni zodpovední za nešťastia, ktoré sa stávajú na priecestiach," priblížila Faltániová.