Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Galérii Jozefa Kollára otvorili výstavu Piknik pri ceste

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Autor výstavy Timotej Kosmel sa týmto projektom pokúša obrátiť spôsob nazerania na problémy životného prostredia.

Banská Štiavnica 13. októbra (TASR) – Piknik pri ceste je názov výstavy mladého slovenského umelca Timoteja Kosmela, ktorú sprístupnili v týchto dňoch v Slovenskom banskom múzeu (SBM) – Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Podľa kurátora výstavy Matúša Novosada výstava svojím názvom odkazuje na román bratov Strugackých. „Podľa jedného z hrdinov tohto románu sa možno mimozemšťania počas svojej cesty len zastavili na Zemi, a to, čo po nich zostalo, je niečo ako mimozemská varianta odpadu, ktorý vzniká po pikniku,“ uviedol k názvu výstavy.

Kosmel tvorí v lese, pri rieke, v opustených budovách a podobne. Necháva prírodu na svoje diela pôsobiť. Vystavovaným projektom sa pokúša obrátiť spôsob nazerania na problémy životného prostredia.

Autor aktuálne študuje grafiku a tlač na Universität für angewandte Kunst vo Viedni. Je aktívnym účastníkom občianskeho združenia Sirotinec, organizujúceho v Modre každý rok výstavu a malý festival. Diela vytvára neraz priamo na miestach, ktoré sú niečím pošpinené. Vytvára množstvo grafík, autorské knihy často so spoluúčasťou druhých a tetuje.

Projekt Piknik pri ceste vybrala Galerijná rada SBM z viac ako 30 žiadostí zaslaných v rámci otvorenej výzvy, ktorú Galéria Jozefa Kollára vyhlásila v tomto roku.