Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

V Dobroči volia obyvatelia v niekdajšej krčme, účasť očakávajú vysokú

Na snímke volebná miestnosť v obci Dobroč počas druhého kola prezidentských volieb 6. apríla 2024. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Volebná miestnosť v Dobroči je zriadená v budove v centre obce v blízkosti obecného úradu.

Dobroč 6. apríla (TASR) - V obci Dobroč v okrese Lučenec je volebná miestnosť zriadená v budove, ktorú miestni nazývajú stará krčma. Aj v druhom kole prezidentských volieb tu očakávajú vysokú účasť, v tom prvom bola najvyššia v rámci celého okresu. Pre TASR to uviedla zapisovateľka tunajšej okrskovej volebnej komisie Jaroslava Fiľová.

Volebná miestnosť v Dobroči je zriadená v budove v centre obce v blízkosti obecného úradu. "Kedysi, pred 30 či 40 rokmi, tu bola krčma, preto ju tak voláme. Najlepšie ju vykúrime a pripravíme, takže to je hlavný dôvod," vysvetlil starosta obce Miroslav Remeník s tým, že okrem volieb sa tu zvyknú konať aj zasadnutia obecného zastupiteľstva.

Volebnú účasť v Dobroči očakávajú vysokú, v prvom kole dosiahla 59,76 percenta, čo je najviac spomedzi všetkých miest a obcí v okrese. "O siedmej hodine sme otvorili volebnú miestnosť, vyzerá to približne rovnako ako v prvom kole. Ľudia chodia priebežne, myslím si, že ľudia sú tu uvedomelí, preto sme mali aj najvyššiu účasť. Chodia mladí, stredná vrstva aj seniori," priblížila Fiľová s tým, že prví voliči prišli už krátko po otvorení volebnej miestnosti.

V obci Dobroč je zapísaných vyše 500 voličov, okrem centrálnej časti obec pozostáva aj zo vzdialenejších miestnych častí Brestina, Diel, Herman a Malá či Veľká Dolina. Časť nehnuteľností tu vlastnia chalupári, ktorí v obci volia s hlasovacími preukazmi, za seniormi či ľuďmi so zdravotnými problémami počas volieb chodia s prenosnou schránkou. "Žije tam už málo stálych obyvateľov, väčšina je chatárov," dodal starosta.

Aktuálne prezidentské voľby sú v poradí šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného Slovenska. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h.