Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Galérii MMM prezentuje svoju tvorbu 23 domácich výtvarníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výstava nadväzuje na tradíciu kolektívnych a autorských výstav domácich umelcov prezentujúcich sa na pôde kremnického múzea.

Kremnica 2. júna (TASR) - Celkom 23 výtvarníkov žijúcich a tvoriacich v Kremnici a jej blízkom okolí prezentuje aktuálne svoju tvorbu v kremnickej Galérii Múzea mincí a medailí. Výstava s názvom Salón
Výstava nadväzuje na tradíciu kolektívnych a autorských výstav domácich umelcov prezentujúcich sa na pôde kremnického múzea. Ako informujú múzejníci na svojej internetovej stránke, z 32 oslovených autorov mladších ako 55 rokov prijalo pozvanie vystavovať 23 z nich.

Ambíciou výstavy je pootvoriť dvere do „výtvarných ateliérov" mladých kreatívcov, priniesť ich vlastný autorský prezentačný výber prác a ukázať tak spolu pestrú paletu foriem umenia a remesla. Výstava tiež otvára platformu pre osobnú, spoločnú i spoločenskú komunikáciu.

Múzejníci ďalej konštatujú, že výtvarná obec v meste paralelne narastá a kontinuálne nadväzuje na svojich starších kolegov a predchodcov. Časť výtvarníkov pracuje a tvorí v slobodnom a živnostníckom povolaní, ďalšia v mincovni alebo školách a inštitúciách v meste. Výtvarníci sú predovšetkým absolventmi stredných a vysokých umeleckých a odborných škôl na Slovensku, ale aj v zahraničí. Niektoré mená autorov a ich tvorba je už kremnickej kultúrnej verejnosti v povedomí, ale väčšina mladých autorov je nová a ešte neznáma.