Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Gemersko-malohontskom múzeu vystavia zreštaurované historické tlače

Na snímke zo 4. septembra 2020 rukopisné dielo Náuka o baníctve z roku 1874 od banského inžiniera Gusztáva Liszkaya je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca septembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Foto: TASR - Branislav Caban

Verejnosti predstavia i knihu životnej filozofie z roku 1621.

Rimavská Sobota 31. mája (TASR) – V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote budú počas júna vystavovať dve zreštaurované historické tlače z knižnice múzea. Verejnosti predstavia i knihu životnej filozofie z roku 1621. TASR o tom informovala knihovníčka GMM Iveta Krnáčová.

Prvou z vystavovaných zreštaurovaných tlačí je príručka písomnej komunikácie pre každodenný život, ktorá bola vydaná v Berlíne v roku 1786. Napísaná je v nemeckom jazyku s použitím nemeckého lomeného gotického písma nazývaného švabach. Nemecký kňaz Johann Heinrich Bolte v knihe na vyše 400 stranách okrem teórie štylistiky a písania listov uvádza aj príklady rôznych typov korešpondencie.

Múzeum v júni verejnosti predstaví aj zreštaurovanú knihu životnej filozofie z roku 1621. Dielo bolo vydané v Bazileji a napísané je latinkou v latinskom jazyku. Autorom knihy je významný taliansky spisovateľ 16. storočia Marcellus Palingenius Stellatus známy tiež pod pseudonymom Pietro Angelo Manzoli.

"Vo vystavených starých tlačiach sa nezachovali čitateľné vlastnícke záznamy, takže nevieme, komu v minulosti patrili. Hoci pochádzajú z rôznych storočí, obe boli značne poškodené hlavne spráchnivením v hornej časti knižného bloku. Spráchnivenie bolo spôsobené zatečením kníh a ich ponechaním vo vlhkom prostredí. Degradačný proces bol zavŕšený následnou plesňou a zhnitím papiera a knižnej väzby v horných častiach knihy," priblížila Krnáčová s tým, že Palingeniho dielo bolo rozsiahlo poškodené aj červotočmi.

Obe historické tlače bude môcť verejnosť vidieť v priestoroch GMM do konca júna, následne budú uchovávané v historickom knižnom fonde múzea a dostupné k štúdiu v knižnici múzea. Reštaurovanie kníh finančne podporil Fond na podporu umenia.