Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hrabičove chystajú opravu ciest do osád Laurovci a Vicianovci

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Práce by sa mali začať v najbližších týždňoch.

Hrabičov 5. októbra (TASR) - Obec Hrabičov zrekonštruuje miestne komunikácie do osád Laurovci a Vicianovci. Na ich rekonštrukciu získala samospráva 30.000 eur od Lesov SR. Práce by sa mali začať v najbližších týždňoch.

Podľa starostu Jána Adámika sú tieto komunikácie v zlom stave. Peniaze na ich opravu žiadala obec od Lesov SR, ktoré ich využívajú na zvážanie vyťaženého dreva. "Tieto komunikácie však nie sú stavané na takúto záťaž. Krajnice boli poškodené," priblížil aktuálny stav.

"Jedná sa o komunikácie Priehon - osada Laurovci. V roku 2014 bol na tejto komunikácii vyhlásený aj 2. stupeň povodňovej aktivity, nakoľko sa tam vybrežila bystrinka, ktorá patrí k lesom," uviedol Adámik. Druhá cesta vedie do osady Vicianovci, kde sa nachádza približne 12 rodinných domov.

Dôležitou súčasťou opravy ciest v celkovej dĺžke asi dva kilometre bude podľa starostu osadenie odrážok a vyčistenie rigolov. Súčasťou opravy bude aj vyspravenie výtlkov a nakoniec položenie nového asfaltu.

V dezolátnom stave je podľa starostu aj cesta do osady Čierťaže. Pred zimou na jej opravu obec ešte vynaloží finančné prostriedky, aspoň čo sa týka kritických miest tak, aby mali chalupári bezpečný prístup. Celkovej opravy by sa mohla cesta podľa Adámika dočkať budúci rok, pretože elektrárne budú v tejto oblasti robiť nové vedenie.