Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Knauf Insulation znížili emisie oxidu siričitého

Spoločnosť Knauf Insulation. Foto: zdroj Knauf Insulation

Knauf Insulation vlani dostala za nedodržiavanie emisného limitu a nevykonanie nariadených nápravných opatrení v kontrolovanom období od SIŽP pokutu 100.000 eur.

Nová Baňa 17. mája (TASR) – V spoločnosti Knauf Insulation v Novej Bani v okrese Žarnovica znížili emisie oxidu siričitého spustením nového odsírovacieho zariadenia. Podnik dostal vlani za nedodržanie emisného limitu od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) pokutu vo výške 100.000 eur, emisie oxidu siričitého firma napokon za pomoci novej technológie znížila ešte v roku 2021. Pre TASR to uviedla spoločnosť Knauf Insulation.

Na novom odsírovacom zariadení odpadových plynov za viac ako tri milióny eur pracovala firma niekoľko rokov. V novobanskom podniku ide pritom v rámci celej skupiny Knauf Insulation o pilotné použitie technológie tohto typu. Zariadenia na oboch výrobných linkách zachytávajú emisie síry z odpadových plynov pomocou sorbentu. Vyčistené spaliny sú potom odťahované do spoločného 130-metrového výduchového komína a použitý sorbent je vhodnou surovinou pre stavebný a cementársky priemysel.

"Počas skúšobnej prevádzky sme splnili všetky stanovené emisné limity pri monitorovaní emisií oxidov síry. Pracujeme na certifikácii použitého sorbentu, ktorý sme pomenovali KISORB, a veríme, že tieto nové inštalácie vytvárajú potenciál vyrovnať sa aj s ďalším možným znižovaním limitov emisií síry," uviedol riaditeľ závodu Marián Tkáč.

Knauf Insulation vlani dostala za nedodržiavanie emisného limitu a nevykonanie nariadených nápravných opatrení v kontrolovanom období od SIŽP pokutu 100.000 eur. Inšpekcia však poznamenala, že firma nedostatok napravila a aktuálne už predpísaný limit dodržiava.

Novobanský podnik Knauf Insulation je jediným slovenským výrobcom minerálnych izolácií. Spoločnosť Knauf Insulation pôsobí vo viac ako 35 krajinách sveta, má viac ako 37 výrobných závodov a približne 5500 zamestnancov. Je súčasťou nemeckej skupiny Knauf Group.