Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

KCM vo Veľkom Krtíši sa stará o udržateľnosť bývania Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Komunitné centrum realizuje vlastné projekty v rámci národného projektu Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni.

Veľký Krtíš 17. mája (TASR) - Už takmer dve desaťročia vykonáva vo Veľkom Krtíši správu domových bytov, obývaných sociálne znevýhodnenými občanmi Komunitné centrum menšín (KCM). Od roku 2009 realizujú aj prácu, zameranú na udržateľnosť bývania marginalizovanej rómskej komunity v meste.

„Ide o desať bytových domov a 136 bytov, ktoré sú už vo vlastníctve Rómov. Rozvoj bývania a trvalá udržateľnosť bývania marginalizovanej rómskej komunity je možná len formou komunitnej práce s uplatňovaním jej základného princípu - participácie bývajúcich," priblížila prácu centra jedna zo zakladateľov KCM Janette Knapeková.

Prevzatie správy bytových domov KCM zamedzilo prevzatiu ich správy komerčnou spoločnosťou, ktoré by následne mohlo viesť k vzniku neplatičov a následnému vysťahovaniu. „V súčasnosti žije v bytových domoch 95 percent Rómov. Vlastnými silami a s využitím zručností nájomníkov zabezpečujeme správu, údržbu, svojpomocné opravy, udržiavanie čistoty okolia. Pracovníci taktiež zaškoľujú a informujú vlastníkov o tom, ako funguje model spoločenstva vlastníkov a neustále ich pripravujú na osamostatnenie sa. Dvaja domovníci priamo z radov obyvateľov bytových domov sa učia robiť správcov, koordinovať opravy bytoviek a ako sa vyznať v zúčtovaní nákladov spojených s užívaním bytov,“ pripomenula Knapeková.

Komunitné centrum realizuje vlastné projekty v rámci národného projektu Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni (NP BOKKÚ), ale aj vďaka Karpatskej nadácii a Nadácii Ekopolis v rámci Programu rozvoja rómskych komunít. Aj v čase pandémie tieto nadácie prispeli k zabezpečeniu komunity ochrannými prostriedkami.

Prácu centra pri svojej nedávnej návšteve Veľkého Krtíša ocenila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.